Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Geltonojo narcizo iniciatyva Krokialaukyje

Spausdinti

Balandžio 19 d. Alytaus r. Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos bendruomenė kartu su Alytaus r. savivaldybės viešosios bibliotekos Krokialaukio filialo bibliotekininke J. Vaičiuliene prisijungė prie POLIN (Lenkija) muziejaus Geltonojo narcizo iniciatyvos – Lenkijoje ir kitose šalyse, kur gyvena žydų bendruomenės, minimos Varšuvos geto sukilimo datos, dar kitaip minimos dienos – Yom HaShoah – Didvyriško pasipriešinimo nacizmui ir Holokausto aukų dienos.

Ši iniciatyva skirta prisiminti Varšuvos geto gyventojų didvyriškumą, kurie sukilo prieš įkalinimą ir žudymą, suvokdami, jog jėgos nelygios ir tikriausiai visi sukilusieji žus bei pakalbėti apie gėrio kovą su blogiu, prisiminti Holokausto istoriją, šių dienų aktualią temą – ukrainiečių kovą prieš rusišką blogio imperiją.

Kodėl atsirado Geltonojo Narcizo iniciatyva? Ji susijusi su vienu iš geto kovotojų ir sukilimo vadų – Marek‘u Edelman‘u. Jam pavyko išgyventi, kai 1943 m. gegužės 10 dieną kartu su grupele kovotojų, degant getui, pabėgo iš slėptuvės į Varšuvos nežydišką rajoną ir pasislėpė tarp lenkų – pasipriešinimo judėjimo dalyvių. Po karo jis liko Lenkijoje, tapo kardiologu. Iki jo mirties 2009 metais, kasmet, balandžio 19 d. nepažįstamas žmogus atnešdavo prie jo namų geltonų narcizų, kuriuos Marek‘as Edelman‘as padėdavo prie paminklo Geto kovotojams.

Istorijos mokytoja supažindino su iniciatyvos atsiradimu, geto istorija ir sukilimo reikšmingumu bei priminė šių dienų aktualijas. 5-8 klasių mokiniai žiūrėjo ir aptarė  POLIN muziejaus sukurtą filmą „Muranov – šiaurinis rajonas”, kuris sieja Varšuvos geto sukilimo įvykius su atminties įamžinimu šiandien ir ateityje. Ig-IVg klasių mokiniai žiūrėjo ir aptarė  dokumentinį filmą „Čia nebuvo vilties“. Visą savaitę  mokiniai iš popieriaus gamino geltonus narcizus, kuriais papuošė gimnazijos ir bibliotekos erdves.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė