Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Seniausia knyga mūsų namuose

Spausdinti

Kovo mėnesį Krokialaukio biblioteka, bendradarbiaudama su gimnazijos mokiniais (vadovė lietuvių kalbos mokytoja S. Urbonavičienė), įgyvendino projekto „Knygos kelias: nuo senųjų, retų spaudinių iki šiuolaikinės, modernios knygos“ veiklas. Projektas skirtas lietuviškos spaudos atgavimo 100-osioms metinėms paminėti. Vyko edukaciniai užsiėmimai.

Kiekvieno užėjusio į biblioteką akį patraukia senųjų knygų paroda „Seniausia knyga mūsų namuose“. Jau nebeskaitomas knygas iš įvairių dulkėmis nuklotų kampelių nešė mokytojai, mokiniai ir kiti bibliotekos lankytojai, todėl buvo sukaupta įvairių leidinių.

Į knygą bandėme pažvelgti ne kaip į informacijos šaltinį, o kaip į kultūros ir meno priemonę. Ir nesvarbu, kokia kalba ji parašyta, kad dabar laikas ją išblukinęs, nuo dulkių sudūlėję lapai. Svarbu, kad seneliai ją išsaugoję kaip brangiausią savo ir net savo tėvų relikviją. Daug dėmesio sulaukė ir kelios maldaknygės, perduodamos iš kartos į kartą, žmones lydėjusios į tremties kančią, mačiusios karo baisumus. Pastebėjome, kad labai įspūdingi senųjų knygų viršeliai atspindi laikotarpio dvasią, kultūrą. Vadinasi, knyga – iš tikrųjų geriausia tautos istorijos liudytoja, žmogaus dvasinio gyvenimo atspindys.

Paroda sulaukė dėmesio ir mokiniai dar kartą įsitikino, kad laikas daug ką nusineša su savimi, bet užrašytas žodis lieka ilgam – pergyvena kelias žmonių kartas.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Daiva Kalasauskienė