Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Verba muša…

Spausdinti

Pašventinta žilvičio, kadagio šakelė,
Ar kitokia spalvinga, daili „verbelė“
Teatneša gausą ir sveikatą gerą.
Saugo žemelę, namus, žmogaus kelią.
Tikėjimą sustiprina ir dvasią kelia.

Artėjant Verbų sekmadieniui Daugų miesto biblioteka pakvietė pailgintos dienos grupės mokinius su mokytojomis Vilija Sakalauskiene ir Vyda Sudvajiene į edukacinę popietę „Verba muša“. Jos metu pasakojome apie verbų papročius bei mokėmės rišti verbas.

Vaikai sužinojo, jog Verbų sekmadienis – pavasario šventė, švenčiama paskutinį sekmadienį prieš Velykas. Katalikai Verbų sekmadienį švenčia Biblijoje aprašytą Kristaus įžengimą į Jeruzalę. Lietuvoje nuo seno ankstų sekmadienio rytą žmonės skubėdavo į mišias. Bažnyčioje ir senas, ir jaunas rankose laikydavo po verbą, kitaip velnias į delną įbruksiąs savo uodegą. Išėję iš bažnyčios stengdavosi vieni kitiems suduoti verba sakydami: „Ne aš plaku, verba plaka“. Taip tikėdamiesi išvaryti ligas, susigrąžinti sveikatą, būti darbštūs. Kai kuriuose Lietuvos regionuose šventintą verbą kišdavo už trobos sijos, į kertę, kad saugotų nuo gaisro ar perkūnijos.

Tad pasidalinkite sveikinimais su artimaisiais ir mylimaisiais bei prisiminkite pavasario atėjimą. Padarykite artimųjų dieną šviesesne!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigita Šilalienė