Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Simno gimnazijos trečiokai Knygnešio dieną minėjo Kumečių bibliotekoje

Spausdinti

Kiekvienas, mylintis knygą, gimtąją kalbą, brangina bebaimių mūsų krašto patriotų, šviesos, gėrio, kultūros skleidėjų – knygnešių atminimą. Kovo 16 d. Lietuvoje pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas. Knygnešystė atsirado kaip pasipriešinimas caro valdžiai, nes buvo uždrausta lietuviška spauda Lietuvoje.

Kovo 14 d. Simno gimnazijos trečiokai paminėjo Knygnešio dieną. Jie vyko į Kumečių biblioteką ir dalyvavo ten surengtoje popietėje „Knygnešių keliais“, kuri buvo skirta Knygnešio dienai atminti. Bibliotekininkė Nijolė Pocevičienė vaikams pasakojo, kaip knygos buvo gabenamos į Lietuvą iš gretimų šalių. Dažniausiai knygos buvo gabenamos kunigams ir mokykloms. Labai daug knygų buvo pernešta M. Valančiaus paliepimu. Knygnešiai sienas kirsdavo miškais. Knygos buvo slepiamos tarp malkų ir vietose, kuriose buvo sunkiai prieinama. Kalbėjo apie šio krašto knygnešius J. Lubauską, J. Mardosą ir žymiausįjį Dzūkijos knygnešį K. Stasiukyną. Mokytoja A. Kasperavičienė skaitė eilėraščius apie knygnešius, pristatė giminaičių prisiminimus apie knygnešį K. Stasiukyną. Bibliotekininkė demonstravo lietuvių režisieriaus Jono Trukano trumpametražį filmą „Knygnešys“.

Knygnešiai  – tai drąsūs kovotojai, kurie rizikuodami savo gyvybe gabeno nelegalias lietuviškas knygas tik tam, kad lietuvių kalba išgyventų. Knygnešystės atsiradimas išgelbėjo mūsų tautą nuo lietuvių kalbos, papročių, tradicijų išnykimo. Knygnešiai padėjo išsaugoti lietuvių kalbą, papročius bei kultūrą, todėl jų nuopelnas išsaugant lietuvybę yra labai svarbus. Mokiniai susipažino su šiuo metu bibliotekoje veikiančia spaudinių paroda „Su šviesos ryšuliu ant pečių“, skirta Knygnešio dienai. Trečiokai kartu su bibliotekininke Nijole Pocevičiene bei mokytojomis D. Petrikiene, A. Kasperavičiene ir L. Jurčiukoniene aplankė žymiausio Alytaus krašto knygnešio Kazimiero Stasiukyno paminklą (stogastulpį) Peršėkininkų kaime. Mokiniai uždegė atminimo žvakeles, padėjo gėles.

Šiandien knygnešiai nebevaikšto, bet mums liko jų darbai, prisiminimai ir brangiausia relikvija – lietuviška knyga. Austrų rašytojas Stefanas Cveigas rašė: „Nesenstanti ir neįveikiama, nugalinti laiką, yra knyga. Ji – mūsų gyvenimo pagrindas, dabartis ir ateitis“. Džiaugiamės, kad šiandien knygas gimtąja kalba galime skaityti laisvai.

Simno gimnazijos III b. pradinių klasių mokytoja
Laima Jurčiukonienė