Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Kas išgelbėjo bent vieną žmogų, išgelbėjo visą pasaulį…“ /Simne paminėta Lietuvos žydų gelbėtojų diena/

Spausdinti

Išklausykite tai, seniūnai
Išgirskite, visi krašto gyventojai!
Argi įvyko kas panašaus jūsų dienomis
Arba jūsų protėvių dienomis?
Papasakokite apie tai savo vaikams,
Jūsų vaikai tepapasakoja savo vaikams,
O jūsų vaikai – tolimesnei kartai.

(Autorius nežinomas)

Kovo 15-ąją Alytaus rajono viešosios bibliotekos Simno filialas organizavo renginių ciklą Lietuvos žydų gelbėtojams atminti. Ši diena pasirinkta neatsitiktinai, nes ji į Lietuvos valstybės atmintinų dienų kalendorių buvo įrašyta tik 2022 m., po to, kai 1966 metų kovo 15-ąją Vilniaus geto žydų gelbėtoja Ona Šimaitė tapo pirmąja lietuve, kuriai buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolės vardas.

Apie Holokaustą galima kalbėti daug. Apie šią baisią tragediją yra sukurta visa eilė knygų, filmų, meno kūrinių. Bet niekas taip nesukrečia žmonių, kaip iš liudytojų lūpų išgirsti autentiški pasakojimai. Simnas – mažas miestelis Alytaus rajone, kuriame prieš Holokaustą gyveno per du šimtus žydų šeimų, kurios čia turėjo savo verslus, namus, draugus, viską, kas telpa žodyje „gyvenimas“.

Tačiau Holokaustą Simne išgyveno tik keturi žydai. Per septynis šimtus žlugusių gyvenimų miestelyje per vieną naktį, iš kurių maždaug pusę sudarė vaikai. Ir tai tėra tik vieno nedidelio miestelio duomenys. Keturios gyvybės iš dviejų šimtų šeimų – nežmoniškai mažas skaičius, bet, vertinant istoriją bei to meto įvykius, šis skaičius teikia mažytę viltį, tikėjimą ir pagarbą tiems, kurie padėjo išgelbėti tas keturias gyvybes, rizikuodami savosiomis. Ir tas mažas skaičius tiesiog prilygsta stebuklui.

Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu 1663 Lietuvos piliečiai, gelbėję žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, jau yra apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. 49 iš jų – Alytaus rajono gyventojai. Dalis iš jų, 925 asmenys yra pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais. Iš jų 17 – Alytaus rajono gyventojai. Jų drąsa, ryžtas, pasiaukojimas ir žmogiškumas negali būti pamirštas, todėl Lietuvos žydų gelbėtojų dieną organizavome renginius jiems atminti.

Pirmasis renginys vyko Simno gimnazijoje. Kartu su gimnazijos bendruomene bei jaunaisiais gimnazijos šauliais visus pakvietėme į atvirą pilietiškumo pamoką, kurios metu žiūrėjome rež. Dominyko Kubiliaus dokumentinį filmą apie Abelio istoriją Simne. Tai tik viena istorija iš dokumentinių filmų ciklo „Pasaulio teisuoliai“. Džiaugiamės, jog VGTU doc. Romualdas Juknelevičius, kuris dar yra ir Pasaulio tautų teisuoliais pripažintų dviejų šeimų palikuonis, pasidalino savo įžvalgomis bei senelių prisiminimais apie išgelbėtus žydus. Į pilietiškumo pamoką atvyko ir Marytė Kemežienė, kurios močiutė taip pat buvo pripažinta Pasaulio tautų teisuole. Marytė atsivežė Pasaulio tautų teisuolio medalį, kuris priklausė jos močiutei, ir papasakojo, kaip ji šiandienos kontekste vertina močiutės poelgį gelbėjant nekaltą gyvybę. Po filmo ir pasakojimų kartu su šauliais bei gimnazistais skaitėme Simno krašto žydų gelbėtojų pavardes.

Na, o po pietų ARSKC Simno skyriaus konferencijų salėje atidarėme ARSVB parengtą parodą „Gelbėtojai ir išgelbėtieji: Alytaus rajono teisuoliai“, kuri parengta naudojantis Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus surinkta medžiaga. Parodą bendruomenei pristatė bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas. Tam, kad geriau įsivaizduotume to meto įvykius, Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazistai pristatė meninę kompoziciją „Širdies kalba“. Kompozicija nepaliko nė vieno abejingo ir giliai sujaudino visų renginio dalyvių širdis. Taip pat dar kartą garsiai perskaitėme pavardes tų mūsų rajono gyventojų, kurie neliko abejingi net ir tomis baisaus smurto, atgrasaus antisemitizmo, kurstomos neapykantos, grasinimų dienomis ir gelbėjo šalia gyvenusių žydų gyvybes.

Už bendrystę rengiant Lietuvos žydų gelbėtojų dienai skirtus renginius norime padėkoti VGTU doc. Romui Juknelevičiui, Marytei Kemežienei, rež. Dominykui Kubiliui, Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiajai specialistei Laimai Zavistauskienei, Simno gimnazijos direktorei Jolantai Gudelienei, Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus direktorės pavaduotojai Janinai Šiupšinskienei, Simno gimnazijos šaulių būrelio vadovei Danutei Gudaitienei, Simno gimnazijos gimnazistams Viltei Simanavičiūtei ir Nojui Krupavičiui, ARSKC Simno kultūrinės veiklos vadovei Irenai Pranckienei bei Alytaus rajono viešosios bibliotekos darbuotojams.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo informacija