Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Eičiūnų filiale jau pakvipo Velykomis

Spausdinti

Šventos Velykos, Kristaus prisikėlimas – seniausia ir svarbiausia krikščionių šventė, simbolizuojanti gamtos atbudimą, pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventimą. Prieš Velykas visi iš anksto ruošiasi šventei, puošia namus, kepa pyragus, susitinka su giminėmis, eina į bažnyčią melstis, o svarbiausia – margina kiaušinius.

Kiaušinis nuo pagonybės laikų simbolizuoja gyvybės atsiradimą, o Velykų numargintiems kiaušiniams būdavo priskiriamos ypatingos, magiškos galios: suvalgęs žmogus, turės stiprią sveikatą, žemdirbiams užkasus margutį į žemę, reikšdavo, kad bus geras derlius.

Artėjančių Velykų proga Eičiūnų bibliotekoje vyko kiaušinių marginimo edukacija, kurios metu kiekvienas galėjo išbandyti mūsų senolių naudotą tradicinį margučių marginimo būdą natūraliu vašku. Susirinkusieji išgirdo įdomiausias istorijas apie šv. Velykas, jų tradicijas, sužinojo apie margučių spalvų ir raštų reikšmes bei patys numargino gražiausius velykinius margučius! Edukacijos metu lavinome kūrybingumą, ugdėme kritinį mąstymą, diskutavome, kodėl svarbu saugoti mūsų paveldą, skatinome pagarbą ir toleranciją vieni kitiems.

Edukacijoje dalyvavo aktyviausios Eičiūnų moterys, taip pat Eičiūnų seniūnaitijos seniūnaitė Neringa Svinkūnienė bei viena iš aktyviausių jaunosios kartos dalyvių – kūrybingoji Miglė Lukaševičiūtė. Marginti kiaušiniu vašku mokė edukatorė Milda Stanevičienė, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Eičiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė, šią tradiciją perėmusi iš savo mamos Anelės Radvinskienės. Tad saugokime ir perduokime senąsias tradicijas vieni kitiems!

ARSVB Eičiūnų filialo informacija