Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Lietuvos žydų gelbėtojų dieną rajono bibliotekos paminės filmo peržiūra, parodų atidarymais ir susitikimais su Pasaulio tautų teisuolių artimaisiais

Spausdinti

„[…] Tad mes turime žinoti šiuos gerus žmones, kurie Holokausto metu gelbėjo žydus. Mes turime iš jų mokytis ir juos prisiminti kupini vilties ir padėkos“.

Elie Wiesel

Jau antrus metus Lietuvoje kovo 15-oji bus skirta prisiminti ir pagerbti Lietuvos žydų gelbėtojus. 2022 m. Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu ši data įtraukta į Atmintinų dienų sąrašą. Data pasirinkta neatsitiktinai, nes būtent tą dieną 1966 m. Yad Vashem (pasaulinis Holokausto atminties centras Izraelyje) lietuvei Onai Šimaitei suteikė Pasaulio Tautų Teisuolės vardą už žydų gelbėjimą Holokausto metu.

Holokaustas – didžiausia XX amžiaus tragedija, apie kurią, ištikusią Lietuvos žydus, artimųjų netektis ir stebuklingą išsigelbėjimą, pasakoja išgyvenusieji ir jų gelbėtojai. Tačiau net ir tomis baisaus smurto, atgrasaus antisemitizmo, kurstomos neapykantos ir grasinimų dienomis atsirado Lietuvoje žmonių, kurių ryžtas, pasiaukojimas ir drąsa išgelbėjo ne vieną gyvybę. Pasaulyje, kuriame vyravo visiškas moralinis nuosmukis, buvo žmonių, kurie sutelkę neįtikėtiną drąsą puoselėjo žmogiškąsias vertybes. Tai buvo Pasaulio tautų teisuoliai.

Šių žmonių drąsa buvo visiška priešingybė Holokausto metu pasireiškusiam abejingumui ir priešiškumui. Nepaisydami vyravusios pasaulinės krypties, gelbėtojai žiūrėjo į žydus, kaip į tokius pačius žmones, kurie tapo žmogiškumo ir moralinių įsipareigojimų dalimi. Jų vardų ne tik laikas neišdildė iš išsigelbėjusiųjų atminties: žydų gelbėtojai įamžinti Jad Vašem, Izraelyje įkurtoje memorialinėje institucijoje Holokausto kankiniams ir didvyriams atminti, suteikiant jiems Pasaulio tautų teisuolių vardus. Pasaulio tautų teisuolio statusas skiriamas žmogui, kuris būdamas kitos tautybės nei žydas, Holokausto metu rizikuodamas savo gyvybe gelbėjo žydus.

Skaičiuojant Pasaulio tautų teisuolius procentais, Lietuva Europoje ir pasaulyje yra antroje vietoje pagal joje gyvenusių teisuolių skaičių (pirmoje vietoje yra Nyderlandai). Tai svarbus ir prasmingas mūsų šalies istorinis palikimas  – pilietinės iniciatyvos pavyzdys, kurį turime žinoti ir  puoselėti. 

Lietuvoje žydų gelbėtojai apdovanojami Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, o kovo 15 d. minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu 1663 Lietuvos piliečiai, gelbėję žydus nacių okupuotoje Lietuvoje jau yra apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. 49 iš jų – Alytaus rajono gyventojai. Dalis iš jų, 925 asmenys Jad Vašem pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais. Iš jų 17 – Alytaus rajono gyventojai.

Minint Lietuvos žydų gelbėtojų dieną Alytaus rajono saVivaldybės viešosios bibliotekos filialuose vyks visa eilė renginių, parodų pristatymų bei susitikimų su Pasaulio tautų teisuolių artimaisiais.

Kovo 15 d. 9.30 val. Simno gimnazijoje (Vytauto g. 83) vyks pilietiškumo pamoka, skirta Pasaulio tautų teisuolių dienai paminėti, kurios metu vyks rež. Dominyko Kubiliaus dokumentinio filmo „Pasaulio teisuoliai: Abelio istorija Simne“ peržiūra bei susitikimas su Pasaulio teisuoliais pripažintų Juknelevičių ir Kazakevičių anūku Romualdu Juknelevičiumi.

Kovo 15 d. 10:00 val. ARSVB Butrimonių filiale (Draugystės g. 1) vyks piešinėlių ant akmenų edukacija „Vardan kitų“, skirta Lietuvos piliečiams – Pasaulio tautų teisuoliams atminti.

Kovo 15 d. 12:00 val. ARSVB Miroslavo filiale (Vienuolyno g. 16) vyks parodos „Liudiję žmogiškumą“ pristatymas bei susitikimas su Pasaulio teisuolės Birutės Berčiūnaitės-Kaminskienės dukra Lina Vertinskiene.

Kovo 15 d. 14.30 val. ARSVB Simno filiale (Vytauto g. 38) vyks parodos „Gelbėtojai ir išgelbėtieji: Alytaus rajono teisuoliai“ atidarymas, susitikimas su Pasaulio teisuoliais pripažintų Juknelevičių ir Kazakevičių anūku Romualdu Juknelevičiumi bei bus atlikta Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos mokinių meninė kompozicija „Širdies kalba“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija