Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Užubalių filiale paminėtos Anzelmo Matučio 100-osios gimimo metinės

Spausdinti

Nėra Lietuvoje labiau mylimo vaikų poeto nei Anzelmas Matutis. Sėkmės jis sulaukė labai anksti – vos sulaukęs šešiolikos. Prie rašomojo stalo spausdinimo mašinėle poetas A. Matutis parašė šimtus eilėraščių, poemų, eiliuotų pasakų vaikams.

Dažnai trumpieji poeto eilėraščiai paremti emocinga šnekamąja vaikų kalba, intonacijų kaita, neretai kalbama pirmu asmeniu. Poezija – apie meilę gamtai, gimtinei, tėvams. Poetas kūrė ir vaikiškos satyros eiles. Kaip jis pats sakydavo – „rašau vaikams nuo 3 iki 103 metų, tik nesuvaikėjusiems“.

Anzelmo Matučio 100-ųjų gimimo metinių proga Užubalių bibliotekoje parengta paroda, kurioje  eksponuojamos senos leidybos A. Matučio knygos. Seniausioji – 1961 metų leidimo: pageltusių, aptrupėjusių, storo popieriaus lapų knyga. Tai tikra nostalgija seneliams, nes čia jų vaikystės knygelė!

Tėveliai pavartė ir smagiai prisiminė savo vaikystės knygeles: juk su jomis užaugo. Nes tais laikai nebuvo nei telefonų, nei kompiuterių, nei kitų technologinių naujovių.

Literatūrinė popietė Užubalių bibliotekoje prabėgo smagiai ir linksmai… su poeto eilėraštukais ir dalyvių užsidegimu dekoruoti pelėdas… „tuoj, o ne rytoj!!!“ Tad visos literatūrinės popietės pelėdos ir „parskrido” į parodėlę, skirtą Anzelmo Matučio 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Visos tokios spalvingos ir nuotaikingos, su A. Matučio eilėraščiais, dabar jos džiugina bibliotekos skaitytojus, o ypač patinka mažiesiems skaitytojams. Vėliau parodėlė iškeliaus į Alytaus Šaltinių progimnazijos antrąją „Pelėdžiukų” klasę.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Užubalių filialo vyresn. bibliotekininkė
Rima Abečiūnė