Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Popietė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai

Spausdinti

Artėjančią Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną minėjome su Punios pagrindinio ugdymo skyriaus pradinių klasių mokiniais ir jų mokytojomis. Kaip jau įprasta, popietės pradžioje buvo rimtoji dalis: susipažinome su spaudinių paroda, prisiminėme, dėl ko minima ši diena, kodėl buvo uždrausta lietuviška spauda ir kaip su tuo draudimu kovojo knygnešiai. Pabandėme paskaityti „graždanka” užrašytą lietuvišką tekstą. Čia mums pagelbėjo ukrainietė Anastasija, kuri šiuo metu mokosi mūsų mokykloje.

Po to ėjome žiūrėti filmuką „Kaip gimsta knyga?”. Susipažinome su pagrindiniais knygos kūrimo etapais, pamatėme, koks sudėtingas knygos kelias nuo jos sumanymo iki bibliotekos ar knygyno lentynos. Smagu, kad bibliotekoje kaip tik turime knygą, kurios sukūrimo istorija buvo įamžinta. Tai „Lietuvos istorija: nuo seniausių laikų iki šių dienų”. Ją iš karto užsisakė ketvirtokas Ąžuolas.

Na o kaip gi popietė bibliotekoje gali apseiti be skaitymo. Juo labiau, kad jau aštuntą kartą vyksta akcija „Lietuva skaito!”. Šį kartą iš Romo Sadausko knygelės „Kaip būti geram” paskaičiau trumpą apsakymą „Kaip mokytis abėcėlės”, kuris davė užuominą, kad reikia abėcėlę pasikartoti. Tą visi draugiškai ir padarėme.

Na o popietės pabaigai mokinių laukė smagioji užduotis – „Atskridusi knyga”. Ant iš anksto išlankstytų lėktuvėlių sparnų buvo užrašytas knygos autorius ir knygos pavadinimas. Vaikai laidė vieni kitiems lėktuvėlius, o pasigavę turėjo nurodytą knygą susirasti bibliotekoje (beje, prieš tai prisiminėme, kokia tvarka knygos dedamos į lentynas). Na ir, žinoma, „atskridusią knygą” teks perskaityti! O aš lauksiu šio „eksperimento” rezultatų: bus įdomu sužinoti, ar vaikams patiko knyga, kurią pasirinko ne patys.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė