Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Simno bažnyčioje iškilmingai paminėtas „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ 50-metis

Spausdinti

Minint pogrindinio leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ 50-ąsias leidybos metines, Simno bažnyčioje (Alytaus r.) pristatyta iki šiol dar niekur neeksponuota paroda apie LKB „Kronikos“ veiklą Lietuvoje ir užsienyje.

Paroda skirta „Kronikos“ 50-osioms sukakties metinėms pažymėti. Parodą sudaro dvylika stendų, kuriuose pristatomos šešios temos: „Ištakos“, „Turinys“, „Leidyba ir platinimas“, „Kelias į Vakarus“, „Sekimas ir represijos“, „Vakarų žiniasklaidoje ir politikoje“. Parodoje pasakojama apie „Kronikos“ kūrimą, jos leidybą, pasiaukojantį kunigų, vienuolių ir pasauliečių darbą, slaptą leidinio kelią į Vakarus, jo sklaidą Vakarų žiniasklaidoje, „Kronikos“ vaidmenį kovoje už tikinčiųjų ir žmogaus teisių suvaržymus Sovietų Sąjungoje bei KGB bandymus susidoroti su propagandinio leidinio leidėjais ir platintojais.

Siekiant geriau atskleisti to meto laikmetį, parodoje panaudotos archyvinės nuotraukos, raštai, sovietų represinių struktūrų tarnybų dokumentai, originalių dokumentų skaitmeniniai vaizdai. Vizualiam parodos dizainui sukurti parodoje panaudotos užsienyje perleistų „Kronikų“ iliustracijos. Paroda parengta lietuvių ir anglų kalbomis.

Šioje ekspozicijoje panaudota medžiaga iš Lietuvos ypatingojo archyvo, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Lietuvių katalikų religinės šalpos archyvo, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Simno filialo archyvo, Kauno arkivyskupijos muziejaus, Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus, privačių asmenų – Gintės Damušytės, Onutės Grigaitės, Jono ir Elenos Dainauskų, Jolantos Noreikienės, Rolando Juknelevičaus archyvų ir fotografų Juozo Žvinakevičiaus bei Gedimino Kanapicko nuotraukos.

Parodą parengė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų skyrius.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo informacija