Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Tai upės ir medžio, ir paukščio, ir tavo namai“/Žemės dienai paminėti/

Spausdinti

Puokštė žemei

Per žydinčią pievą aš eisiu basa, čia lenksiuos žolynams ir prausiuos rasa…
Priskinsiu, pririnksiu gražiausių žiedų, gėlių nuostabiausių gal šimtą vardų!
Toj puokštėj ošimas lig skausmo svaigus, joj sutelpa kvapas žemelės gaivus.
Dangaus mėlynumas čia laša šviesa, čia šypsos gerumas, čia meilės tiesa.
Lyg vaikas ant rankų taip tyliai ji guli.
Paimk šitą puokštę, žemele motule.

/Vida Bladykaitė/

Kovo 20 d. minima Pasaulinė Žemės diena – pavasario lygiadienis. Lietuvoje oficialiai įteisinta  1922 m. Pasaulinė Žemės diena – viena svarbiausių aplinkosaugininkų švenčių. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetai iškilusius pavojus, kaip paskatinti viso pasaulio žmones saugoti tai, kas visiems mums svarbiausia: švarų orą, vandenį, dirvožemį, gyvąją gamtą. Gamta yra viskas, ką matome: mišką, stirną, bitę, paukštį, jūrą…, ką girdime: upelio čiurlenimą, miško ošimą, paukščių čiulbėjimą, vėjo pūtimą. Ji turi tūkstančius spalvų, tai rojus – harmonija. Buvimas gamtos apsuptyje, jos reginiai yra naudingas mūsų dvasiai, tai gili ramybė ir didžiulis grožis. Meilė gamtai turėtų būti kiekvieno žmogaus širdyje, išmokti ją gerbti ir elgtis taip kaip ji nusipelno.

Minint pasaulinės Žemės dieną Mergalaukio filialo bibliotekininkė surengė virtualią parodą „Tai upės ir medžio, ir paukščio, ir tavo namai“, kurioje eksponuojama Birutės Girdžiūnienės nuotraukos su įamžintais gamtos vaizdais. Apie meilę gamtai Birutė G. sako: „Kiekvieną dieną esu dėkinga visatai už jos dovanas ir grožį. Man labai svarbu dvasinis ryšys su gamta. Tai yra kūrybinis procesas, kad ir mažiausiuose dalykuose – tobulėjimas, augimas… Kiekviena minutė praleista gamtoje – tai nuostabiausias laikas sielai ir akims. Esu mėgėja fotografė. Fotografuodama, į gamtos šedevrus žiūriu tarsi pro mikroskopą, čia ryškiau ir daugiau pamatau stebuklingo žemės grožio. Esu sužavėta Tėvo Stanislovo žodžiais: „Esu toks turtingas, kad viskas, ką matau ir girdžiu yra mano, galiu džiaugtis netaupydamas“.

Dėkoju Birutei Girdžiūnienei už šiuos gražius gamtos vaizdus įamžintose nuotraukose ir visus kviečiu aplankyti virtualią parodą „Tai upės ir medžio, ir paukščio, ir tavo namai“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė