Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Atminimo posmai knygnešiams

Spausdinti

Kovo 16 dieną Krokialaukio bibliotekoje vyko popietė Knygnešio dienai paminėti. Ši diena skirta tiems, kurie išsaugojo lietuviškąjį žodį ir raštą, gabeno uždraustą lietuvišką spaudą.

Bibliotekininkė popietės dalyviams papasakojo, kaip knygomis gynę Lietuvą, kovoję už teisę skaityti ir rašyti lietuviškai, knygnešiai šiam kilniam tikslui aukojo savo jėgas ir energiją. Nemažai jų taip ir liko bevardžiais didvyriais, o ir pačių žinomiausių vardus per tuos laikus, kai mums buvo atimta teisė į istorinę atmintį, nusėdo užmaršties dulkėse. Tad knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį, o kovo 16-oji yra Lietuvos knygnešio J. Bielinio gimimo diena – skirta jiems visiems prisiminti ir pagerbti.

Bet kiekvienas kraštas turi ir savo knygnešius. Tylos minute pagerbėme Peršėkininkų kaime gimusį knygnešį K.Stasiukyną, Krokininkų kaime – J.Mardosą, Verebiejų kaime – J. Lubauską. Visi jie amžino poilsio atgulė Krokialaukio kapinėse. Popietės dalyviai skaitė posmus knygnešiams atminti. Tyliu pabuvimu moksleiviai dėkojo kraštiečiams už pasiaukojamą veiklą saugant lietuvišką žodį.

Bibliotekoje veikia paroda „Knygnešiams atminti“. Kviečiame apsilankyti.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė