Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Ar mums dar reikalinga lietuvių kalba?

Spausdinti

„Kurgi, sakau, pasaulyje yra tokia tauta, tokia prasta ir niekinga, kad neturėtų šių trijų savų ir tarsi įgimtų dalykų: tėvų žemės, papročių ir kalbos? Sunaikink ją – sunaikinsi santaiką, vienybę ir gerovę,“ – rašė Mikalojus Daukša „Postilės“ „Prakalboje į malonųjį skaitytoją“.

Šiemet jau septintą kartą buvo organizuojamos Lietuvių kalbos dienos, kurios paprastai trunka beveik visą mėnesį (vasario 16 – kovo 11). Lietuvių kalbos dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje. Juk lietuvių kalba yra labiausiai vartojama iš rytų baltų kalbų – ja kalba apie 3 milijonai gyventojų visame pasaulyje; lietuviai buvo vieninteliai iš baltų, sukūrę valstybę, o mūsų rašytiniai paminklai siekia XVI amžiaus pradžią.

Įprasmindami gimtosios kalbos dienas ir norėdami geriau mokėti savo kalbą, Pivašiūnų gimnazijos I gimnazinės klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Vitalija Arlauskiene, kovo 9 d. rinkosi į biblioteką, kurioje jų laukė bibliotekininkės paruošta viktorina „Ar mums dar reikalinga lietuvių kalba?“ Pažiūrėjome ir paklausėme Vytauto Kernagio „Žemutinių pilių šventę“, o tada mokiniai palinko prie viktorinos užduočių. Be įvairių klausimų apie lietuvių kalbą, į kuriuos mokiniai atsakė labai gerai, teko minti minkles, o jos pasirodė „neįmenamos“, tačiau atsakymai nuteikė labai linksmai.

Tikiu, kad tai paskatins dar labiau domėtis ne tik lietuvių kalba, bet ir mūsų tradicijomis bei papročiais.

Bibliotekoje veikia spaudinių paroda „Kalba gimtoji lūposna įdėta“, skirta gimtajai kalbai ir Knygnešio dienai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė