Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Virtuali paroda „Padavimai ir legendos apie Lietuvą“

Spausdinti

Paroda skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Nuo senų senovės norėta įminti mįsles: Kaip atsirado ežerai? Kodėl jie taip vadinami? Kodėl lygumose stūkso tarsi kažkieno supiltos kalvos?

Taip buvo sukurti ir iki mūsų dienų išliko padavimai, legendos apie miestus, piliakalnius, ežerus… Domėjimasis įvairių reiškinių kilme buvo svarbiausia padavimų atsiradimo ir jų gyvybingumo priežastis. Aiškindami kalnų, ežerų, akmenų ir piliakalnių kilmę, padavimai apgaubia šias vietas pagarba, atskleidžia jų grožį.

Seniausioji Lietuvos istorija neatsiejama nuo piliakalnių. Dabartinės Lietuvos teritorijoje priskaičiuojama apie 1000 piliakalnių. Beveik ant pusės iš jų stovėjo medinės ir mūrinės pilys. Pilys ir piliakalniai – mūsų protėvių architektūros meno pavyzdžiai. Piliakalnių legendos – mokinių sukurtuose knygų skirtukuose.

Iš tautosakos mes galime pasisemti labai daug gyvenimiškos išminties, suprasti ar problemos pasikeitė per daug metų, ar žmonių požiūris pasikeitė. Senolių išmintis visada mums padės pasielgti teisingai, ar bent jau teisingiau.

Vertinkime patirtį ir nebijokime mokytis iš kitų.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Daiva Kalasauskienė