Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Užupių bibliotekoje „apsigyveno“ katės ir katinai…

Spausdinti

Užupių bibliotekos lentynoje puikuojasi katinų paroda „Katinėliai katinai…“. Kolekcija traukia ne tik vaiko, bet ir suaugusio akį. Čia galite pasigrožėti įvairaus dydžio keramikinių, medinių, molinių, gintarinių katinų kolekcija. Taip pat eksponuojami atvirukai su katinų nuotraukomis. Kiekvienam katinų mylėtojui, ar žmogui laikančiam katiną, yra gerai žinomos sėlinančio, susigūžusio, išdidaus katino pozos. Tokiomis natūraliomis gyvenimiškomis pozomis ir užfiksuoti šie gyvūnai.

Katinų kolekciją pradėjau rinkti nuo dukros atvežtos dovanos iš Šventosios. Nuo to laiko ir kilo mintis kolekcionuoti katinus. Kolekciją plečiu ir toliau. Šiuo metu kolekcijoje yra dar nedaug katinų. Bibliotekoje taip pat eksponuojami ir Zitos Andriuškevičienės, Laimos Zajančkauskienės bei Rimos Kisielienės sunešti eksponatai.

Paroda bus galima grožėtis iki kovo mėnesio pabaigos.

Šia parodėle noriu paskatinti ką nors renkančius ar kolekcionuojančius žmones: jei turite kažką įdomaus, bet nedrįstate parodyti –biblioteka yra būtent ta erdvė, kurioje galima atsiverti.

Pabaigai keletas pastebėjimų iš kačių gyvenimo. Ar žinote, kad katė paprastai sveria tarp 2,5 kg ir 7 kg, o kai kurių veislių katės (pvz.: Meino meškėnas) gali sverti iki 12 kg. Ir tai ne riba, nes kai kurių peršertų katinų svoris gali siekti net iki 23 kg.

Suaugusios katės ilgis nuo nosies galiuko iki uodegos galiuko paprastai siekia 50 cm. Ilgiausias žinomas Meinkūnų veislės katinas buvo 123 cm ilgio.

Katės Senovės Egipte laikytos šventomis. Naminės katės žinomos Senovės Graikijoje ir Romoje.

Mažiausių naminių kačių veislė – Singapūro katės.

Suaugusi katė turi 30 dantų. Kačiukams pieniniai dantys keičiasi į nuolatinius iki 7 mėnesių amžiaus, o iškritę pieniniai dantys paprastai praryjami.

Verta paminėti, kad ne visos katės nemėgsta vandens. Pasitaiko nemažai atvejų, kai katės savo noru plaukioja bei gaudo nedideles žuvis. Kačių baimė vandeniui aiškinama tuo, jog joms nemalonu sušlapti ir šalti.

Pasaulyje yra ne vienas kačių muziejus: Lietuvoje (Šiauliuose), Malaizijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Rusijoje (Maskvoje), Nyderlanduose ir kt.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Užupių filialo vyresn. bibliotekininkė
Irutė Pačiauskienė