Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Svajonės ir ilgesys

Spausdinti

Tradiciškai, kiekvieną lapkritį nuo 1997 metų yra rengiama Šiaurės šalių literatūros savaitė. Nuo 1998 metų šis projektas vykdomas ir visose Baltijos šalyse. Pastaraisiais metais daugiau nei pusė visų užsiregistruojančių įstaigų yra iš Baltijos šalių. Taip pat dalyvauja mokyklos Belgijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Italijoje ir net Pietų Amerikoje. Šiemet į Šiaurės šalių literatūros savaitę užsiregistravo net 1851 įstaiga (biblioteka ar mokykla), o daugiausiai, net 646, iš Lietuvos.

Punios bibliotekoje Šiaurės šalių literatūros savaitę minime dar tik aštuntus metus, nuo 2014-jų.

Renginį pradėjome stebėdami skaidrių pateiktį, kurioje buvo pristatyta šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema, plakato bei knygos autoriai. Taip pat prisiminėme Šiaurės šalių rašytojus bei jų parašytas knygas vaikams. Džiugu, jog gana daug knygelių vaikai buvo skaitę ar bent matę.

Gaila, kad neturime į lietuvių kalbą išverstos Karin Erlandsson knygos „Perlų ieškotoja“, kurios ištrauką vėliau skaitėme prie žvakių šviesos, tad galėjau vaikams parodyti tik knygos viršelį.

Kadangi pagrindinė šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema yra svajonės ir ilgesys, tai su vaikais padiskutavome ir apie šiuos dalykus. Tiesa, ne visi norėjo savo svajones išduoti. Drąsiausi buvo ketvirtokas Ąžuolas ir trečiokė Vija. Ąžuolas svajoja apie kažkokią žaidimų konsolę (man tas pavadinimas pasirodė per sunkus, kad galėčiau įsiminti). Na o Vija svajoja parašyti knygą! Visi drauge pasvarstėme, ką reikėtų daryti, kad ši svajonė išsipildytų. Sutarėme, jog reikia turėti lakią vaizduotę, daug skaityti, gerai mokytis lietuvių kalbą, na ir ,žinoma, rašyti.

O ko vaikai ilgisi? Ogi labiausiai savo artimųjų, kurie gyvena užsienyje ir retai aplanko gimtinę.

Kad susitikimas nesibaigtų liūdna gaida, vaikai buvo pavaišinti kriauklių ir jūros arkliukų formos saldainiais – juk skaitėme apie perlų ieškotoją, o perlai slepiasi kriauklėse.

Tikiu, kad visi vaikai slepia savyje „perlus“, tik ne visada mokam juos surast.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė