Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Miroslavo seniūnijoje vyko žygis-ekskursija „Odisėja po piliakalnius“

Spausdinti

Rugsėjo 17-26 d. vyko Europos paveldo dienos, šiemet dalyvius kviečiančios intriguojančiu pavadinimu „Įtraukiantis paveldas“. Visus, norinčius pažinti Miroslavo seniūnijoje esančius paveldo objektus, aplankyti piliakalnius ir pilkapius, sužinoti daugiau apie savo kraštą, Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė Nijolė Žiūkienė pakvietė į žygį-ekskursiją „Odisėja po piliakalnius, kurios metu žygio dalyviai buvo skatinami puoselėti ir tausoti krašto paveldą.

Prie žygeivių prisijungė ir Miroslavo gimnazijos jaunieji šauliai, vadė Aušra Asakavičienė. Visus nuotykius ir emocijas, aplankytus objektus ir jų grožį fiksavo mokytojas Saulius Gudaitis ir Alytaus rajono savivaldybės Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vitana Bručienė.

Alytaus rajone paveldo dienas organizavo Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Alytaus rajono savivaldybės administracija, bendrapartneriai, Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Prie žygeivių prisijungė ir rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Paškevičius. Pasveikinęs žygio dalyvius, jis dėl saugumo įteikė visiems po atšvaitą.

Miroslavo seniūnija turtinga ne tik piliakalniais, bet ir kitais gamtos paminklais, nekilnojamojo paveldo registre įrašytais objektais. Bibliotekininkei supažindinus su žygio maršrutu, žygeiviai patraukė link Olakalnio. Vieni ten traukė pėsti, kiti „ratuoti“.

Apie visus lankomus piliakalnius, pilkapius, jų istoriją papasakojo kraštotyrininkas, visuomenės veikėjas Jonas Juravičius. Aplankius visus šešis Olakalnio, Dzirmiškių, Žilvios, Papėčių, Kaukų-Obelytės piliakalnius, buvo prisimintas ir septintasis, Obelijos piliakalnis, kuris šiuo metu yra sunkiai pasiekiamas. Todėl nuo Papėčių piliakalnio visi galėjo tik iš tolo pasigėrėti kitoje Obelijos ežero pusėje esančiu Obelijos piliakalniu.

Kaukų piliakalnio papėdėje vyko apibendrinamoji dienos žinių viktorina. Pasistiprinus Visuomenės sveikatos biuro ir pačių dalyvių gamintais sveikaisiais kokteiliais, troškiniu bei bibliotekininkių ruoštais sočiaisiais sumuštiniais su kava, visi toliau aktyviai dalyvavo renginyje.

Dalyvių nuotaiką smagiomis dainomis dainomis praskaidrino Alytaus r. sav. Kultūros centro Miroslavo skyriaus Kumečių filialo kolektyvas „Jaunystės godos“. Nors oras nelepino saule, bet ir nelijo, todėl žygio dalyviai į namus skirstėsi pilni įspūdžių ir geros nuotaikos. Daugelis prisipažino, kad žinojo tik du seniūnijoje esančius piliakalnius, bet nuo šiol pažadėjo labiau domėtis savo krašto istorija bei jos paminklų išsaugojimu.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė