Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Renginys „Atminties kelias 2041-2021“ Simne

Spausdinti

„Kiek  prisimename, tiek ir išliekame…“

Rugsėjo 14 d. Simno bibliotekoje vyko renginys „Atminties kelias 2041-2021“, skirtas Holokausto 80-mečiui paminėti: kad ne tik prisimintume, bet ir neleistume tam siaubui pasikartoti. 1941 m. rugsėjo 12 d. Kalesninkų giraitėje buvo sušaudyta 414 Simno žydų: 68 senyvo amžiaus vyrai, 197 moterys ir 149 vaikai – visi buvo nužudyti vien už tai, kad buvo žydai. Tą dieną praradome tautos dalį, kuri taip pat mylėjo gyvenimą, rašė, gydė, kūrė, meldėsi…

Tylos minute pagerbėme žydų šeimas, kurios su vaikais ėjo mirti – jie žinojo, kur eina… Šitas jausmas ir šiandien atrodo nepakeliamai baisus.

„Įsibėgėjant naujajam tūkstantmečiui, mes vis labiau nutolstame nuo Holokausto, nuo vieno tragiškiausio mūsų istorijos laikotarpių. Vis mažėjant tragedijos liudytojų skaičiui būtina dokumentuoti ir išsaugoti ano meto faktus ir atvaizdus, užsitikrinant, kad ateities kartos niekados nepamirš tų skausmingų pamokų“, – teigia amerikiečių teisininkas ir politikas Rudolfas W. Giulianis.

Režisierius Arvydas Kinderis (operatorius Kęstutis Krivas) pristatė naują dokumentinį filmą apie žydų diasporą „Meilės ir atminties namai“. Kadangi buvo filmuota ir Simne, nekantriai laukėme pažįstamų veidų ekrane.

Pranešimą „Žydai Lietuvoje“ skaitė Simno gimnazijos istorijos mokytoja Vineta Dzeikauskienė, o įžvalgomis pasidalino kraštietis, VGTU docentas, Pasaulio tautų teisuolių anūkas Romualdas Juknelevičius, kurio pasakytos mintys privertė susikaupti ir pamąstyti.

Ant laukuose surinktų dailių akmenėlių Simno gimnazijos bibliotekos lankytojai užrašė Simne gyvenusių ir čia nužudytų žydų tautybės žmonių vardus. Jie primins, jog nužudyta buvo ne „negyvas skaičius“, bet žmonės, turintys konkrečius vardus. Tuos akmenėlius – nužudytųjų atminimo įamžinimą – jautriai perėmė Lietuvos šaulių sąjungos karininko Antano Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės Alytaus rajono Simno gimnazijos Dominyko Jėčio-Ąžuolio 108-os kuopos jaunieji šauliai (vad. mokytoja Danutė Gudaitienė), kurie rugsėjo 23 d. su Simno gimnazijos I-IV kl. mokiniais pėsčiomis keliaus „Atminties keliu“ į Kalesninkų giraitę ir padės prie paminklo.

Gimnazijos bibliotekoje veikia spaudinių paroda „Atminties kelias 1941-2021“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Daniulevičienė