Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Poezija – visų pirma – svajonė

Spausdinti

Kai ant elektros laidų sutupia pulkas kregždučių, o berželiuose pasirodo gelsvi lapeliai, supranti – ruduo jau čia pat. Artėja rugsėjis, atnešdamas rūpesčius, džiaugsmus, naujus potyrius; man jis primena, jog šį mėnesį minime lietuvių lyriko Pauliaus Širvio gimtadienį.

Pernai, rugsėjo 6 d., sukako 100 metų nuo jo gimimo. Planavom padaryti gražų renginį, deja, pandemija ir patalpų remontas „nubraukė“ planus, tačiau noras poetą prisiminti visada gyvas, nes tai – neeilinis žmogus, neeilinis talentas. Pauliaus Širvio eilėraščių nesumaišysi su niekuo kitu – tokia lyriškai „širviška“ poezija. Nesvarbu, ar rašytų apie vaikystę, karą, tėviškę, meilę… Ir tai, manau, ne išmokta, bet… duota iš aukščiau, nes gyvenimas poetą mėtė ir vėtė kaip tik galėjo.

Ankstyva tėvų netektis, skurdi vaikystė, sunkus darbas svetimiems, patirtos neteisybės, karas, nelaisvė, mylimosios praradimas – tai tik faktai, o viską juk teko išgyventi. Lieka tik spėlioti, kaip jis tai iškentė ir stebėtis stiprybe.

Galbūt todėl ir liko labai mylimas paprastų žmonių, poezija – viena skaitomiausių, dainuojama. Ne vienas posmas išliko pokario metų (ir ne tik) merginų dienoraščiuose, dainynuose.

„Kaip sunku yra rašyti apie tokią poeziją, komentuoti ją, aiškinti, žodžiais ja žavėtis! Eilėraštis tarsi išauga iš pačios kalbos – kaip augalas; kaip niekieno po langu nesodintas beržas… Ir negali nieko pasakyti nei yra pasakyta, net jei ir būtum rafinuotas poezijos žinovas,“ – rašo poetas Marcelijus Martinaitis P. Širvio rinktinės „Ir nusinešė saulę miškai“ pratarmėje.

Pats Paulius yra pasakęs: „Aš už įvairią poeziją. Už baltą ir juodą, mėlyną ir raudoną… už pilietinę ir lyrinę. Tegul ji būna tik poezija ir žydi visomis spalvomis. Poezija – visų pirma – svajonė.“ Tikrai jau nieko geriau nepasakysi, nesugalvosi. Belieka pakviesti skaityti ją, neužmiršti, ką geriausio turime.

Pivašiūnų bibliotekoje nuo rugsėjo 2 dienos bus galima pamatyti spaudinių parodą, skirtą šiam nuostabiam žmogui ir poetui bei jo kūrybai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė