Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Valstybės dieną venciūniškiai paminėjo „Tautiška giesme“ ant Poteronių piliakalnio

Spausdinti

O gal Tėvynę reikia visą laiką
Lipdyt ir kurti, kurti ir lipdyt?
Nes jei sustoji tik, jinai ir miršta.
Taip, kurti visą laiką. Visą laiką

(Ištrauka iš J. Marcinkevičiaus kūrinio ,,Mindaugas“)

Liepos 6-oji – ypatinga Lietuvai ir mums, jos gyventojams, diena. Prieš beveik aštuonis šimtus metų kunigaikštis Mindaugas, kaip manoma, tądien Vilniaus katedroje buvo karūnuotas ir tapo pirmuoju (ir beje, paskutiniuoju) Lietuvos karaliumi. Ši diena, primenanti mums ilgaamžes Lietuvos valstybės gyvavimo tradicijas, buvo švenčiama dar tarpukario Lietuvoje.

Sovietmečiu šią gražią šventimo tradiciją buvome priversti užmiršti, ir tik 1990 metų spalio 25 dieną Lietuvos Aukščiausioji Taryba įtvirtino karaliaus Mindaugo karūnavimo – Valstybės dieną valstybine švente. Visoje Lietuvoje kasmet vyksta šventiniai minėjimai, o karūnavimo faktas siejamas su Lietuvos valstybingumo pradžia.

Liepos 6 dieną lygiai 21 valandą Lietuvos laiku lietuviai visame pasaulyje gieda „Tautišką giesmę“. Venciūnų ir aplinkinių kaimų gyventojai prie Poteronių piliakalnio giedojo „Tautišką giesmę“. Susirinko daug žmonių, vyko koncertas, po kurio piliakalnio papėdėje visi tradiciškai vaišinosi šeimininkių pagamintu troškiniu. Lopšelio-darželio ,,Pelėdžiukai“ auklėtiniai taip pat paminėjo šią šventę pindami tautiškas juosteles. Ta proga Venciūnų bibliotekoje buvo parengta spaudinių paroda.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Venciūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Jaruševičienė