Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Vėl žemės ilgesy…“

Spausdinti

Ar liūdnesnio kas būti galėtų
Už likimą žmogaus šioj nakty?
Jo gimimas toks ilgas ir lėtas,
O mirtis – nelaukta ir staigi.

Vytautas Mačernis, Šarnelė, 1943.III.18.

Birželio 3 d. Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Miroslavo, Kumečių ir Vankiškių filialai organizavo renginį „Vėl žemės ilgesy“, skirtą Vytauto Mačernio 100-osioms gimimo metinėms paminėti. Vytautas Mačernis gyveno kaip meteoras: staiga pasirodė, sušvito, ir lygiai taip pat staiga dingo neįžvelgiamybėje. Jis mirė savo trumpos poetinės karjeros zenite, sulaukęs vos dvidešimt ketverių metų.

Lietuvos Respublikos Seimas 2021-uosius paskelbė Mačernio metais. Mačernio gyvenimas ir kūryba neatsiejamai susiję su kaimu, gamta, tėviške. Renginys Kaukų piliakalnio papėdėje prasidėjo grupės „Royce“ muzikiniu įrašu „Aš pažinau karalių tavyje“. Bibliotekininkės Nijolė Žiūkienė ir Nijolė Pocevičienė susirinkusius supažindino su V. Mačernio biografija, kūryba, skaitė jo laiškų ištraukas draugams.

Mačernio „Vizijose“, vieninteliame užbaigtame cikle, ligi filosofinio apibendrinimo iškyla žemės kultas, kur senolių sodyboje ir tėviškės laukuose yra viskas tikra, ramu ir amžina. Penktosios vizijos I dalį skaitė mokytoja Albinutė Kasparavičienė. Klausytojai išgirdo ir prozos ištrauką iš kūrinio „Aš atnešiau jums saulę“.

Tokie žmonės ateina tragiškumo ženklu pažymėti. Vytautas skubėjo dirbti, kurti, mokytis ir tai tarytum patvirtina šį teiginį. Paskutinio gyvenimo penkmečio kūrybos pluoštelis savo menine verte ir filosofiniu gilumu daug kam būtų ir dešimtmečio pasididžiavimas. Ne tuščiai jis teigė: „Savo sielą alkaną kaip žvėrį, maitinau geriausiais žemės vaisiais“. Užtat ji augo greit ir didelė. Tačiau vienintelis tą valandą paleistas šūvis ją kliudė, nes per daug aukštas buvo šis dvasinis švyturys.

1944 metų spalio 7 dienos priešpietę jį ištiks „mirtis – nelaukta ir staigi“ (Eil.„Ar liūdnesnio kas būti galėtų“). Klausantis rašytojo trumpo gyvenimo ir jo kūrybos apibendrinimų, niūrius, tragiškos lemties prisiminimus praskaidrino muzikiniai intarpai, kuriuos susirinkusiems dovanojo Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Miroslavo skyriaus saviveiklininkai: Edvinas Zaleckas, Vytautas Muliuolis, Audra Granskienė, Laima Kuzabavičienė ir Virginija Pocevičienė .

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresnioji bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė