Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Konkurso „Stebuklinga kalėdinė pasaka“ nugalėtoją knygose labiausiai žavi ryžtingi, tikslo siekiantys herojai

Spausdinti

Gegužės pirmosiomis dienomis Lietuvai netikėtai pasidengus šlapio sniego skraiste nejučia imi galvoti ne tik apie keistas gamtos anomalijas, nutinkančias pavasario pabaigoje, bet ir apie stebuklus, kurie šiaip jau dažniausiai įvyksta per Kalėdas, o ne snieguotais žiedais pasidabinusią gegužę.

Tačiau geriausiai apie kalėdinius stebuklus mums gali papasakoti kūrybinio konkurso „Stebuklinga kalėdinė pasaka“ nugalėtoja Skaistė Makselytė, konkursui pateikusi empatija alsuojančią „Kalėdinę pasaką“, kurioje maža, neišvaizdi eglutė bičiulių dėka iš „bjauraus ančiuko“ virsta nuostabia „gulbe“. Nes gyvenime nėra tokių sunkumų, kurių neįveiktų į pagalbą atskubėję geri draugai.        

Sveika, Skaiste. Prašome prisistatyti mūsų bibliotekos skaitytojams

Esu Skaistė Makselytė, man yra 14 metų (greitai bus 15). Mokausi Daugų Vlado Mirono gimnazijos 8-oje klasėje.

Kaip sužinojai ir kas paskatino tave dalyvauti kūrybiniame konkurse „Stebuklinga kalėdinė pasaka“?

Parašyti pasaką šiam konkursui pasiūlė Daugų filialo bibliotekininkė Valė Remeikienė. Aš rašyti ir kurti mėgstu, tad pagalvojau: kodėl gi ne?

Ar tikėjaisi konkurse užimti kokią nors prizinę vietą?

Juokinga situacija: kad dalyvauju konkurse sužinojau, tik pamačius, kad užėmiau prizinę vietą. Manęs paprašė parašyti kalėdinę pasaką, tad aš ir sutikau, tačiau nežinojau, kad dalyvauju konkurse. Bet jei ir būčiau žinojus, tikrai nebūčiau tikėjusis, kad užimsiu prizinę vietą.

Kaip tau kilo idėja parašyti „Kalėdinę pasaką?“

Kai sutikau parašyti pasaką, man iš karto kilo idėja apie eglutę. Norėjau, kad mano pasakojimas būtų susijęs su mišku, tad kai pradėjau rašyti, mano mintys susiformavo į rišlius, aiškesnius sakinius.

Teko girdėti, jog skambini pianinu. Kokių kompozitorių kūrinius mėgsti skambinti labiausiai ir ar klausaisi populiarios šiuolaikinės muzikos? Gal turi ir savo mėgstamus pop atlikėjus?

Neturiu vieno labiausiai mėgstamo kompozitoriaus, tačiau labiausiai patinka ir žavi tas laikmetis, kai kūrė Mocartas, Bethovenas, Vivaldi. Klausausi aš ir populiariosios muzikos, ne tik klasikinės. Vieno mėgstamiausio pop atlikėjo neturiu, man patinka įvairūs, bet paskutiniu metu daugiausia klausau dainininkės SIA kūrinių. (Priminsiu, jog Skaistė yra daugkartinė įvairių jaunųjų pianistų konkursų laureatė. Vien šiemet ji dalyvavo respublikiniame jaunųjų pianistų konkurse „Pasaulis muzikos vaizdais“ bei virtualiame vaikų džiazo muzikos festivalyje „Džiazo fiesta 2021“).

Kokie tavo pomėgiai? Ką mėgsti veikti laisvalaikiu? Jei mėgsti skaityti, kokią knygą rekomenduotum mūsų bibliotekos skaitytojams?

Mano pomėgiai nieko nenustebins: groti pianinu ir skaityti knygas. Kai šiltesni orai, taip pat mėgstu pasivažinėti dviračiu. Knygos man patinka visos, ypač fantazijos ir nuotykių, bet jei reikėtų rekomenduoti tik vieną, tai būtų Lucy Maud Montgomery „Anė iš Žaliastogių“. Mane žavi šios knygos pagrindinės veikėjos Anės ryžtas pasiekti savo tikslą, tad manau kiekvienas turėtų sekti jos pavyzdžiu ir nepasiduoti.

Ar dalyvautum dar viename kūrybinio raštingumo konkurse? Jei taip, kokia tema tave domintų labiausiai?

Jei vyktų, manau dalyvaučiau. Vienos temos, kuria man patiktų labiausiai rašyti, neturiu. Man labiau patinka, kai paprašo parašyti viena ar kita, nes tada lengviau sukuriu. Kai tenka pasirinkti pačiai, tai būna sudėtinga, nes nori ir viena parašyti, ir kita.

Tad Skaistei belieka tik padėkoti už interviu bei palinkėti, kad jos piršteliai ir toliau smagiai sau lakstytų pianino klavišais, nešdami laureatų bei diplomantų diplomus, o gyvenime taip pat ryžtingai ir atkakliai siekti užsibrėžto tikslo, kaip ir jos pamėgtoji „Anė iš Žaliastogių.“

Arnoldas Šatrauskas