Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Paroda „Tau ,mama, ačiū, kad šalia esi“

Spausdinti

 „Mama yra viskas – ji mūsų paguoda sielvarte, mūsų viltis kančioj ir mūsų stiprybė   bejėgiškume. Ji yra meilės, gailestingumo, užuojautos ir atlaidumo šaltinis.“ /Kahlil Gibran/

Motinos diena – viena gražiausių pavasario švenčių, turinčių gilias tradicijas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai diena, kai gražiausi gėlių žiedai dovanojami pačiam artimiausiam žmogui – mamytei.Lietuvoje Motinos diena švenčiama pirmąjį gegužės sekmadienį. Tai simbolizuoja žmonių pagarbą kilniai moters – motinos prigimčiai. Taip atsidėkojama už jos rūpestį auginant vaikus.

Ši šventė lietuviams žinoma dar nuo senų senovės. Šią dieną motinas sveikina vaikai ir vyrai. Motinos diena ne šiaip sau švenčiama pavasarį. Motina tapatinama su žeme. Kaip ji išaugina vaikus, taip žemė išaugina derlių. Taigi pavasarį, kai garbinama žemė, kad būtų derlinga, nepamirštamos ir motinos. Lietuvių kalboje, kaip jokioje kitoje, gausu meilių žodžių motinai pavadinti:

mama, mamulė, mamulytė,
mamytė, mamaitė, mamyčiukė,
mamučiukė, mamulytė, mamužė,
mamužėlytė, motinėlė, motinytė,
motulė, motutė…

„Mama – tai mūsų tikriausias draugas, kai išbandymai, staigūs ir sunkūs, užgriūna mus; kai suklesti nelaimė; kai draugai, kurie džiūgauja su mumis sėkmės akimirką, palieka apsupus problemoms. Ji tvirtai mus palaiko savo kilniais pamokymais, pataria mums, kad išsklaidytų tamsos debesis ir sugrąžintų taiką mūsų širdyse.“ /Washington Irving/

Motinos dienai paminėti Parėčėnų bibliotekoje surengta spaudinių paroda „Tau ačiū, mama, kad šalia esi‘‘ ir Parėčėnų bendruomenės moterų rankdarbių paroda.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
 Parėčėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
 Dalia Žvirblienė