Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Mano gyvenimo pasaka“

Spausdinti

Gali atrodyti keista, kad Hansas Kristianas Andersenas – didi gyvoji legenda – savo autobiografiją pavadino „Mano gyvenimo pasaka“. Bet jei atidžiau pažvelgsime į jo gyvenimą, galų gale suvoksime, kaip rašytojas dažnai „stojo prieš lemtį“, todėl ir susiformavo toks tragiškas požiūris į gyvenimą, kuris atsispindėjo pasakose ir kituose tekstuose. Kaip nė vienas kitas danų amžininkas (ir tik keletas žymiųjų Europos rašytojų) H. K. Andersenas kūryboje rėmėsi savąja patirtimi, sukaupta socialinės kilmės dėka.

Užgriuvus „buitiniams“ vargams, jis pasinerdavo į kūrybą, kurioje išgyvenama kančia anaiptol nebuvo vien kartūs prisiminimai ar juoda trauma. Tai buvo tikrovė, kurią rašytojas stengėsi atskleisti skaitytojams: ji buvo čia pat, ant slenksčio, bet niekas nenorėjo jos matyti. Andersenas taip pat galėjo užsimerkti, bet to nedarė: jis būtinai turėjo papasakoti apie „Mergaitę su degtukais“, apie motinos likimą pasakoje „Niekam netikusi buvo“. Apie gyvenimą „Šešėlyje“, kuris klaidingai buvo palaikytas žmogumi, ir apie mažą berniuką, kuris pirmasis išvydo ir išdrįso pasakyti, kad karalius yra nuogas. Pasakoje „Skiltuvas“ jis taip pat privalėjo papasakoti istoriją apie kareivį, kuris viską apverčia aukštyn kojom, nes likimas jam palankus. Prigimtis, kokiu pavidalu H. K. Andersenas ją beatskleistų, ar savo, ar visuomenės gyvenimo srityse, visada viską „sudėlioja“ į savo vietas – taip atsitinka „Bjauriajame ančiuke“, „Lakštingaloje“, „Varpe“.

Pats H. K. Andersenas visą gyvenimą save suvokė kaip poetą – o ne kaip istorijų vaikams kūrėją. Geriausiai rašytoją įvertino jo draugas, dvasinis mokytojas, fizikas, gamtos filosofas Hansas Christianas Orstedas pasakydamas: „Romanai tave išgarsins, o pasakos padarys nemirtingą!“

Hanso Kristiano Anderseno (1805–1875) gimtadienis – balandžio 2-oji pasirinkta Tarptautinė vaikų knygos diena, kuri rodo kokia svarbi vieta vaikų literatūros istorijoje skiriama šiam kūrėjui.

Kviečiu virtualiai aplankyti parodą Hansas Kristianas Andersenas „Mano gyvenimo pasaka“, skirtą Tarptautinei vaikų knygos dienai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė