Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Žodis, kalba ir knyga – visada greta“ /Skirta Tarptautinei gimtosios kalbos dienai/

Spausdinti

,,Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“
(J. Jablonskis)

Vasario 21-ąją Jungtinės Tautos nuo 1999 metų yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena. Ta proga Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos internetinėje svetainėje Mergalaukio filialo bibliotekininkė Sigutė Karčiauskienė pristato pateiktis „Žodis, kalba ir knyga – visada greta“, kuriose apžvelgia visą lietuvių kalbos ir rašto vystymosi kelią – nuo pirmųjų ranka rašytų tekstų, 1962 metais rastų knygoje, spausdintoje 1503 metais, iki 1995 m. sausio 31 d. priimto Lietuvos Respublikos valstybinės kalbos įstatymo, kuriame galutinai įtvirtintas valstybinės lietuvių kalbos statusas, nustatytas valstybinės kalbos vartojimas viešajame Lietuvos gyvenime, valstybinės kalbos apsauga.

Apie gimtosios kalbos reikšmę žmogaus ir tautos bei valstybės gyvenime labai teisingai ir vaizdingai yra parašęs M. Daukša 1599 m. išleistoje „Postilėje“, kuri buvo laisvas lenkiškos jėzuito Jokūbo Vujeko postilės vertimas, pasižymintis turtinga, raiškia lietuvių kalba ir rodantis ypatingus Daukšos – lietuvių literatūrinės kalbos kūrėjo – sugebėjimus.

„Prakalboje į malonųjį skaitytoją“, dar vadinamoje gimtosios kalbos manifestu, rašoma: „Ne žemės derlumu, ne drabužių skirtingumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir vartodamos savo kalbą, kuri didina ir išlaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę. Kalba yra bendras meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Sunaikink ją – užtemdysi saulę danguje, sumaišysi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę.“

Kviečiu visus neabejingus gimtajai kalbai susipažinti su pateiktyse esančia medžiaga.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė