Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Vasario 16-osios svarba ir reikšmė“

Spausdinti

„Tikiu, kad yra mūsų žemėj kalnelis, ant kurio sėdi  Istorija ir, ištiesusi tokią rūsčią ir skaudžią mums ranką, pagaliau motiniškai laimina mūsų Nepriklausomybės žygį“, – sakė Justinas Marcinkevičius.

Vasario 16-oji kiekvienam lietuviui svarbi ir įsimintina šventė. Būtent šią dieną 1918 metais buvo pasirašytas Lietuvos valstybės atkūrimo aktas. Jį pasirašė 20 drąsių ir ryžtingų tautos vyrų. Tai buvo viena šalčiausių XX a. žiemų. Iki dabar yra prisimenama, kad 1917–1918 m. žiema buvo labai šalta, speiguota. Pasakojama, kad ir Jonas Basanavičius neturėjo kuo užkurti krosnies, nes tuo metu daugeliui trūko malkų. Lietuvos Tarybos nariai nusprendė susirinkti Vilniuje esančiame K. Štralio name, kur buvo kur kas šilčiau. O A.Stulginskis, prisiminęs tą šalčiu stingdančią naktį, sakė: „Oras bjaurus, kaip kad jis dažnai pas mus vasario mėnesį esti. Šlapias sniegas taip ir lipdo akis.“

Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios aktai svarbiausi ir reikšmingiausi lietuvių tautos XX a. nuveikti darbai. Jie užtikrino lietuvių tautos savarankišką valstybinį gyvenimą, atvėrė galimybes ir garantijas valstybinei laisvai lietuvių tautos, lietuvių kalbos, mokslo, kultūros, politikos plėtrai.

​ Užupių filiale veikia spaudinių paroda „Vasario 16-osios svarba ir reikšmė “.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Užupių filialo vyresn. bibliotekininkė
Irutė Pačiauskienė