Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Miroslavo filiale vyko Lietuvių kalbos diena su pradinukais

Spausdinti

Vasario 12 dieną Miroslavo filiale buvo minima Lietuvių kalbos diena „Prikelk iš atminties lietuviškąjį žodį“. Į biblioteką sugužėjo 14 ikimokyklinio ugdymo klasės mokinukų bei jų mokytoja J. Krisiulevičiūtė. Ta proga bibliotekininkė skaitė pasakas 5-6 metų vaikams iš senojo „skaitymo pradžiamokslio“ (aut. J.Domijonaitis). Jau senai įrodyta, jog pasakų nauda yra didžiulė, o kai šios pasakos skaitomos pasitelkiant intonaciją, inscenizavimo elementus – pasakos tampa vaikų džiaugsmu!

Valstybinė lietuvių kalbos komisija jau keletą metų kviečia bibliotekas, mokyklas, kitas įstaigas vasario 16 d. – kovo 11 d. organizuoti Lietuvių kalbos dienų renginius. Tokiu būdu siekiama didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje.

Renginio metu mokiniai diskutavo tema „Kalbėkime taisyklingai“, rinko gražiausius lietuviškus žodžius. Labai džiugu, kad mokiniai tarp gražiausių žodžių dažniausiai nurodė šiuos: AČIŪ, LIETUVA, MAMA, PRAŠAU, LAISVĖ, LIETUVA. Taip pat jie pasidalijo žiniomis apie vasario mėnesį švenčiamas Valstybines ir tradicines lietuvių šventes, apie mūsų tarmes ir tautinius kostiumus.

Kalba – neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis. Jos dėka galime bendrauti su kitais: dalytis mintimis, jausmais, prisiminimais, perimame ankstesnių kartų patirtį. Lietuvių kalbos išlikimas, taisyklingas jos vartojimas mūsų kasdieniniame gyvenime, kitaip tariant – gimtosios kalbos ateitis, visos mūsų tautos ateitis, priklauso nuo pačių mažiausių mūsų visuomenės narių. Vaikystėje nuostabiu būdu labai greitai suformuojama daugybė sąvokų ir išmokstama daug gimtosios kalbos žodžių. Kalbos pagalba, vaikai gali išreikšti save, savo emocijas. Todėl jau ikimokykliniame amžiuje gimtoji kalba, jos taisyklingumas, grožis turi lydėti vaikus visose veiklose.

Labai svarbu jau ikimokykliniame, priešmokykliniame amžiuje ugdyti vaikų jautrumą knygai, supažindinti su literatūros kūrinėlių įvairove, skatinti pajausti prasmę, nuotaiką, tinkamą raišką.

Siekiant išsaugoti savo tautiškumą, reikia ne tik supažindinti, gilinti ir plėsti vaikų žinias apie mūsų tautai brangias šventes, bet kartu jas gyvai ir džiugiai švęsti, sužinoti apie Lietuvos praeitį, pažinti gimtinę. Tokių renginių  tikslas – saugoti ir puoselėti tautinį bei kultūrinį tapatumą ir pasididžiavimą savo tėvyne Lietuva, savo gimtąja kalba.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė