Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

2021 – Marijos Gimbutienės metai

Spausdinti

2021 m. sausio 23 d. sukanka 100 metų, kai gimė lietuvių archeologė, antropologė, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtoja Marija Gimbutienė. Šiai sukakčiai paminėti LR seimas 2021-uosius paskelbė Marijos Gimbutienės metais. Ši sukaktis įtraukta ir į UNESCO minimų sukakčių sąrašą, patvirtintą UNESCO 40-osios generalinės konferencijos metu.

Marija Gimbutienė – iškiliausia, pasaulinį pripažinimą pelniusi lietuvė mokslininkė, atradusi ir aprašiusi iki tol neištirtą Senosios Europos civilizaciją bei sukūrusi savitą mokslo sritį archeomitologiją: praeities radinius ji ne tik aprašo, kaip yra pratę daryti archeologai, bet, pasitelkusi tautosakos, mitologijos duomenis, mėgina perskaityti jų simbolines reikšmes, atskleisti religinį turinį.

Draugus ir artimuosius Marija stebino nepaprasta gyvybine energija, stipria valia, ypatingu darbštumu, gebėjimu žmones jungti draugėn, džiaugtis gyvenimu. Tris paskutines savo knygas ji rašė sunkiai sirgdama vėžiu. Nepaisydama ligos, keldavosi pasitikti saulės ir dirbdavo po dvylika valandų per dieną.

„Aš nesiūlau atgaivinti senų laikų, o studijuoti ir visa, kas geriausia, perimti į šiandieną. <…> Mums reikia ryšio su žeme, augalais ir gyvūnais, o tai ir yra Senosios Europos kultūra“ – sakė M. Gimbutienė.

Daugiau informacijos virtualioje parodoje „Marija Gimbutienė – Laimos palytėta“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė