Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Lemtingoji Sausio 13-oji…

Spausdinti

1991-ųjų sausio įvykiai Lietuvai įsirėžė kaip vieni svarbiausių šalies istorijoje. Tąsyk kiekvienas žmogus turėjo savo vaidmenį, stengėsi apginti nepriklausomybę taip, kaip tik galėjo. Vieni gynė svarbiausius šalies objektus, kiti gydė sužeistuosius, treti viską įamžino. Sausio įvykiai buvo vieni kraupiausių, kokius daugeliui yra tekę matyti ir išgyventi.

Man buvo vos dvylika metų, prisimenu tą kraupią naktį, kai labai bijojau kas nutiks toliau, kaip gyvensime…

Mama papasakojo, kad tą naktį prisimena su baime, kaip ir antrąjį pasaulinį karą, kai savo mamos glėbyje būdama maža mergaitė glaudėsi bunkeryje. Sausio 13-osios naktis – tai krauju aplaistytos nekaltų žmonių gyvybės, baimės jausmas ir bemiegė naktis. Tą naktį kaime nei viename lange negeso šviesos, nes kažko laukėme…To kažko, ko niekas nesupratome, to kažko, kas kainuotų mums laisvę…

Lemtingoji sausio 13-oji – tai pagarbos ir prisiminimo verti tie 14 lietuvių, tuomet paaukojusių savo gyvybes: Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis ir Vytautas Vaitkus.

Žmonės paaukojo savo gyvybes, kad mes šiandien būtume laisvi. Branginkime savo laisvę!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Santaikos filialo vyresn. bibliotekininkė
Laima Morkevičienė