Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Paroda „Tautos vertė atskleidžiama jos kalboje“ (skirta kalbininko Jono Jablonskio 160-osioms gimimo metinėms)

Spausdinti

„Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“
(Jonas Jablonskis)

Kiekvienam žmogui, nesvarbu kokios jis bebūtų tautybės, kur gyventų, pati gražiausia yra jo gimtoji kalba. Kalba – didelis žmogaus turtas. Vos užgimus mus apsupa gimtosios kalbos garsai. Į juos įsiklausome, bandome pamėgdžioti ir imame šnekėti savo tėvų ir savo tautos kalba. Tik vėliau suvokiame, kad kalba labai svarbi dovana.

Jablonskis – pirmasis bendrinės kalbos sintaksės, terminologijos ir apskritai rašomosios kalbos teoretikas, jos mokslo kūrėjas. Jonas Jablonskis yra bendrinės Lietuvių kalbos gramatikos mokslo kūrėjas, parašęs kelias lietuvių kalbos gramatikas, kuriomis buvo galutinai įtvirtintos vakarų aukštaičių fonetikos, morfologijos ir sintaksės lytys, tikslingai nustatytas bendrinės kalbos ir tarmių santykis, įdiegtos bendrinės kalbos normos. Jonas Jablonskis vadinamas lietuvių kalbos tėvu. Jis rūpinosi, kad jo gimtoji kalba būtų švari, kad jos neterštų svetimų vėjų atneštos piktžolės.

Jonas Jablonskis gimė 1860 m. Šakių rajone, Kubilėliuose, mokėsi Marijampolės gimnazijoje, Maskvos universitete studijavo klasikinę filologiją. Tačiau rūpindamasis kalbos praktikos reikalais, jis padarė didelę paslaugą ir lietuvių kalbos mokslui, ypač sintaksei.

O J. Balčikonio žodžiais tariant: „Jablonskis mūsų tautai yra vienas iš didžiausių vyrų, kurie kada buvo. Už nuopelnus, padarytus lietuvių kalbai, jis amžinai paliks tautos atminime. Kol mūsų kalba skambės tarp šios žemės giminių, tol ji, jo apvalyta nuo svetimų šiukšlių, išskaidrinta ir praturtinta naujais žodžiais, kartų kartoms skelbs jo vardą. Iš prastos kaimiečių susižinojimo priemonės, kuria buvo laikoma lietuvių kalba, jis beveik per pusę šimto metų nepaliaujamo darbo padarė ją tobulu minties įrankiu, tinkančiu vartoti visose kultūriškai organizuoto krašto gyvenimo srityse“.

Svarbiausi jo veikalai: „Lietuvių kalbos gramatika“ (1922 m.), „Lietuvių kalbos vadovėlis“ (1925 m.), „Linksniai ir prielinksniai“ (1928 ).

Jonas Jablonskis mirė 1930 m. vasario 23 d. Kauno Karo ligoninėje, palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

Šį mėnesį Parėčėnų bibliotekoje veikia paroda, skirta kalbininko Jono Jablonskio 160-osioms gimimo metinėms paminėti.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Parėčėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Dalia Žvirblienė