Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Šventinėse atvirutėse atgyja mieli prabėgusių dienų prisiminimai…

Spausdinti

Dabartinė jaunų žmonių karta galbūt net nežino, jog seniau žmonės prieš gimtadienius, jubiliejus ar šventes visuomet vieni kitiems siųsdavo spalvingas atvirutes su sveikinimais ir palinkėjimais. Taip pat buvo įprasta įstaigoms ir organizacijoms sveikinti vieniems kitus su svarbiausiomis to meto šventėmis, tarp kurių garbingą vietą užimdavo ir tebeužima Kalėdos bei Naujieji metai. Ne išimtis ir rajono viešoji biblioteka, kuri per savo ilgametį gyvavimą yra sulaukusi nemažai įvairiausių sveikinimų ir palinkėjimų. Tad artėjant didžiosioms žiemos šventėms rajono viešosios bibliotekos vyresn. bibliografė kraštotyrai Lina Vasiliauskaitė ir sumanė surengti spalvingų kalėdinių-naujametinių atviručių parodą, kurių per gerą trisdešimtmetį susikaupė tikrai ne viena dešimtis.

Vartant spalvingus atvirukus negali nepastebėti, jog vieni jų yra masinės gamybos, o kiti ؘ– tarsi mažyčiai meno kūrinėliai, primenantys autorinius darbus. Tą patį galima pasakyti ir apie viduje išraitytus palinkėjimus. Vieni sveikintojai apsiribojo su jau iš anksto atvirutėse atspausdintu tekstu, kiti gi pasivargino ir patys ranka nuo savęs išraitė ne tokį oficialų sveikinimą. Nepaisant akivaizdžių skirtumų visus tuomečius sveikinimus ir palinkėjimus vienija vienas bendras bruožas: jie buvo nuoširdūs. Jeigu jau sveikintojai rado laiko ir noro pasveikinti biblioteką ar tos įstaigos vadovą, tai rodo, jog jie tai darė išties nuoširdžiai ir su pačiais geriausiais ketinimais.

Būtent tarp tokių širdingų sveikintojų galima paminėti ir buvusios Alytaus apskrities literatų klubo įkūrėjos a. a. Danutės Jovaišienės 1997 m. sveikinimą, kuriame bibliotekai ji linki „to negęstančio veržlumo, kūrybinės ugnelės, kuri glūdi Jumyse pasiruošus sušildyti kiekvieną užėjusį savo žiniomis, dvasios turtais ir knygų lobynu.“ Išties gražus ir šiltas, kaip ir pati sveikintoja, palinkėjimas.

Daug atviručių su sveikinimais biblioteka yra gavusi ir iš jau minėto literatų klubo „Tėkmė“, iš kolegų – Birštono, Lazdijų, Marijampolės, Lazdijų, Kauno, Vilniaus viešųjų bibliotekų vadovų. Tarp jų puikuojasi ir ilgamečio Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos vadovo Petro Zurlio 2000-ųjų metų sveikinimas. Akį traukia ir buvusio LR Seimo nario Algirdo Vrubliausko šventinis sveikinimas, kuriame dabartinis Alytaus rajono meras linki sėkmės 2007-aisiais, nes „septynetas neša sėkmę“.

Vartydamas atvirutes atradau bent pora kolegės Birutės Jarusevičienės sveikinimų, kurių išskirtinis bruožas – tiksliai parinkti poetiniai posmai, kuriems, ne paslaptis, iki šiol neabejinga ir pati sveikintoja. Net ir emigravę kolegos nepamiršdavo savo bibliotekos ir kasmet reguliariai sveikindavo savo buvusius vadovus bei kolegas. Tad kai prieš žiemos šventes sulaukdavome spalvingų ir originalių atviručių su sidabru įspaustomis įmantriomis raidėmis „Merry Christmas“, puikiai žinodavome, jog jas mums atsiuntė Edita Ptakauskienė iš Airijos.

Nesnausdavo ir įvairios organizacijos, turėjusios bent menkiausią ryšį su rajono viešąja biblioteka. Tarp tokių sveikintojų galima rasti ir TELE 2, VVT apsaugos tarnybos Alytaus apskrities skyriaus, Lietuvos draudimo, Alytaus spaustuvės, biuro baldų „Technolito“, „Biokso“, „Sintagmos sistemų“ ir dar daugybės kitų įvairių įstaigų bei įstaigėlių vadovų sveikinimus, kurie visi lyg susitarę mums linkėjo laimės, sveikatos, džiaugsmo, sėkmės ir ilgų gyvavimo metų. Nuoširdžiai džiaugdavomės tokiais iš širdies plaukiančiais palinkėjimais, nes puikiai suvokdavome, jog tos laimės, džiaugsmo ar sveikatos mums niekada nebus per daug. Tačiau  bėgo laikas, o su juo keitėsi ir sveikinimo papročiai bei tradicijos. Spalvingas atvirutes išstūmė sausi elektroniniai laiškai su visuotinai paplitusiais ir asmeniškumą praradusiais internetiniais palinkėjimais. Tad mums belieka tik dar kartą sugrįžti prie kalėdinių-naujametinių atvirukų parodos ir vartant jas pasidžiaugti mielais prabėgusių dienų prisiminimais…

Arnoldas Šatrauskas