Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono bibliotekininkai rekomenduoja vaikams: Marius Marcinkevičius „Voro koja“

Spausdinti

Apie autorių

Marius Marcinkevičius (g. 1966 m.) – gydytojas, keliautojas ir rašytojas. Internetinėje erdvėje M. Marcinkevičius pristatomas taip: „Gimė ir augo Vilniuje. Dėl guvaus būdo ir begalinio smalsumo mokėsi net septyniose mokyklose. Baigęs paskutinę, dirbo kroviku daržovių bazėje, psichiatrijos ligoninės sanitaru ir net medkirčiu. Vieną gražią dieną nuėjo į Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, išlaikė stojamuosius egzaminus ir po šešerių metų tapo gydytoju. Viskas būtų buvę gerai, bet dar tarnaudamas kariuomenėje jis daugybę kartų šoko parašiutu. Ir sykį taip stipriai stuktelėjo į žemę galva, kad visi žodžiai joje susimaišė. Nuo tada, kad ir ką autorius rašytų, popieriuje atsiranda arba eilėraščiai, arba pasakos“.

Rašytojo kuriamos istorijos vaikams yra verčiamos į užsienio kalbas, apdovanotos literatūrinėmis premijomis, pagal jas kuriami spektakliai. Rašytojo išleistos knygos vaikams: ,,Tolimoji karalystė‘‘, ,,Voro koja‘‘, ,,Draugystė ant straublio galo“ (IBBY išrinkta geriausia knyga mažiesiems skaitytojams 2018), ,,Sivužas‘‘, ,,Maži eilėraščiai mažiems‘‘, ,,Atvirkštukai“, ,,Princesė“. Naujausios knygos – „Miegas“ ir „Akmenėlis“. Pastarojoje knygoje pasakojama apie du vaikus, jų išgyvenimus gete. Suaugusiems skaitytojams išleistas romanas „Juodoji Vilniaus saulė“.

Apie knygą

,,Voro koja“ – eilėraščių knyga vaikams. Kiekvienas eilėraštukas – netikėtas, šiltas, juokingas pasakojimas. Pavyzdžiui, „Cukrinis senelis“ – tai žavi istorija apie senelį iš Cukriškių kaimo. Cukriniui seneliui apkarto gyvenimas, užsidėjo cukrinę kepurę, išsiruošė į Druskiškių kaimą, kur jau tūkstantį metų jo laukė druskinė senelė „ir puolė senelis/ Į glėbį senelei.“ O koks dinamiškas blusų pasaulis eilėraštyje „Blusos“ ant dramblio sprando! Mažųjų gyventojų ateities planai dideli, tik …. „Sulapsėjo dramblio ausys /Ir dramblys nuėjo praustis(…), „Blusos spruko /padai rūko/ Nebeliko nė blusiuko“. O kokie personažai! Musės, kurios skrenda lėktuvu, „nors nepirko bilietų“; sniego boba, kuriai „nuo juoko pilvas sprogo“; paršelis, panašus į bitę; prisikirtęs senis košės; vilkas su rožiniais kailiniais; piktas liežuvį prišalęs vėjas; verkiantis laikrodukas, kai „jam nesisuka ratukas“… Įvairių personažų gausa, dažnas jų personifikavimas („atpuškėjo valanda“, „sniegas guli ir galvoja“, „vėjas prašė, vėjas šaukė“, „trys lašeliai (..) gaudė, vaikė vienas kitą“ ir t.t.), ryškios siužetinės linijos, intonacinis lankstumas – visa tai išlaisvina skaitytojo fantaziją, įtraukia į artimą vaiko pasaulėjautą.

O kaip ši knygelė pateko į skaitytojų rankas? Knygoje teigiama:

„Kartą sapne sutikau mažą padarėlį siuvinėta sermegėle ir su aksomine berete ant galvos. Jis paėmęs gaidžio plunksną kažką krebždeno popieriuje.

 – Kas tu? – nustebęs paklausiau.
– Aš esu karališkasis Tolimosios karalystės poetas!
– Bet tu man labai panašus į paršelį, – šiek tiek sutrikau aš.
– O ką, paršeliai negali būti poetai? – kiek pyktelėjo jis.
– Apie ką tavo eilės?
– Apie viską, apie nieką, apie vištą, apie slieką, – padeklamavo Paršelis poetas ir ištiesė man ritinėlį su eilėraščiais.

Aš pasilenkiau norėdamas juos paimti ir… prabudau su tuo ritinėliu rankose. Ant ritinėlio buvo užrašyta „Voro koja” Paršelio Poeto eilėraščiai. Aš juos visus surašiau į knygelę ir dabar dovanoju jums.“

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Butrimonių filialo vyresn. bibliotekininkė
Asta Daironienė