Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono bibliotekininkai rekomenduoja: Jeffrey Archer „Kainas ir Abelis“

Spausdinti

Apie autorių

Jeffrey Howard Archer (g. 1940) – britų rašytojas, scenaristas ir buvęs politikas. Be kita ko, tarptautinių bestselerių „Prigimties belaisvis“, „Lemties viršukalnė“, „Tėvo nuodėmės“, „Mirtina paslaptis“ ir kitų kūrinių autorius. Dažnai sakoma, kad asmeninė paties kūrėjo istorija būtų puikiu tarptautiniu bestseleriu. Karjerą pradėjęs kaip politikas, Jeffrey Archer mėgavosi sėkme ir net ėmėsi rizikingo investavimo į besikuriančias kompanijas. Deja, kartą dėl to subankrutavęs, turėjo laikinai pasitraukti iš politinio pasaulio. Tačiau, tai tapo paskata pirmajam romanui parašyti. „Nė skatiku daugiau, nė skatiku mažiau“ pasirodė 1976-aisiais ir išsyk sulaukė netikėtos sėkmės. Knyga tapo itin perkama savo šalyje, teisę ją išleisti dar tais pačiais metais nusipirko 17 valstybių. Nuo tada, kelis kartus atlikinėjęs bausmę kalėjime ir visuomet išgyvendamas įdomių patirčių, Jeffrey Archer išleido 25 knygas, kurių bendras tiražas sudaro kone 300 milijonų visame pasaulyje. Romanai yra leidžiami 97 šalyse beveik 40-čia kalbų.

Knygos siužetas

Nuošalioje Slanimo pamiškėje ir prašmatnioje Masačusetso ligoninėje tą pačią 1906-ųjų dieną gimę berniukai neturi nieko bendra. Vienas bedalis pavainikis, atliekama burna medžioklio trobelėje, antras – garbingos ir turtingos Bostono bankininkų dinastijos paveldėtojas. Įnoringas likimas kelis sykius perkryžiuoja Viljamo Kaino ir Abelio Rosnovskio gyvenimo kelius ir įžiebia šešis dešimtmečius trukusią neapykantą. Abu vyrai nieko nepamiršta ir niekada neatleidžia. Nesantaika tarp šių dviejų žmonių tęsiasi dešimtmečiais ir netgi netikėta jų atžalų meilės istorija nepriverčia jų palaidoti savo nesantaikos kirvio. Tai galėtų būti gera pamokanti istorija, kad kvaila nesantaika gali tapti pražūtinga, priversti daryti tokius dalykus, kurių kitomis aplinkybėmis niekada nebūtum daręs. Šiuo atveju tai labai skaudina abiejų pusių atžalas, nors jie linkę gyventi toliau, pamirštant praeitį ir nekaltinant vienas kitą dėl tėvų klaidų.

Asmeninė nuomonė

Tai pirmoji mano perskaityta žymiojo Jeffrey Archer knyga. Ji įtraukia į savo sūkurį ir nepaleidžia. Nejučiomis verti puslapį po puslapio, „apsigyveni knygoje“, kol ją perskaitai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Radžiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kuncevičienė