Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono bibliotekininkai rekomenduoja: Diana Ganc „Lota“

Spausdinti

Bene sunkiausia šiais technologijų laikais sudominti knyga paauglius. Bręstantis žmogus nežino ko nori, kas jam patinka, ką myli, ko nekenčia arba, atrodo, kad tik jie viską žino… Paaugliai dabar visiškai kitokie nei buvo prieš dešimt metų, ką jau lyginti su dar ankstesnėmis kartomis.

Norėdama geriau pažinti jų pasaulį, pati lankau įvairius seminarus ir mokymus, skaitau jiems skirtą literatūrą, tikėdamasi, kad vieną dieną įvyks stebuklas ir šie jauni žmonės susidomės knygomis. Perskaičiau tikrai nemažai jaunimui skirtų knygų, jau tapusių mūsų klasika. Daugelį V. Račicko knygų, savo laiku skaitytos J.Grušo „Meilė, džiazas ir velnias“, Dž. D. Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“, vėliau – M. Burgesso „Heroinas“, J. Carrollio „Krepšininko dienoraštis“ (pagal šį romaną sukurtas ir filmas). Šiemet dėmesį skyriau lietuvių paauglių literatūrai: K. Gudonytės „Ida iš šešėlių sodo“, A. Cicėnaitės „Kad mane pamatytum“, I. Zarambaitės „Juodavandeniai“, D. Opolskaitės „Užraktas“. Paskutinė mano perskaityta knyga – Dianos Ganc „Lota“, kuri nuo pirmo puslapio „užkabino“ rašymo stiliumi ir paauglių kalba.

Lota (Loreta) – paauglė, sunkiai išgyvena mamos mirtį. Tėtis – tolimųjų reisų vairuotojas, todėl retai būna namuose, tad dažnai jie bendrauja tik trumposiomis žinutėmis. Lota dar turi draugę Sonatą, kuri guli ligoninėje… Mergaitė savo išgyvenimus patiki tik senam šuniui Lyrui, nes daugiau kaip ir nėra kuo pasitikėti. Lota labai stengiasi būti savarankiška, ji nutaria, kad į mokyklą daugiau neis, nes nenori, kad ją užjaustų, o gal apkalbėtų jos mirusią mamą. Kartu yra ir labai pažeidžiama: ją erzina kaimynė, net ir draugė Sonata, jos mama ir, atrodo, visas pasaulis. Lota žino, kad užsidaryti nuo pasaulio yra geriausias variantas, deja, pasaulis nepalieka jos ramybėje, tad kažkaip reikia gyventi toliau…

Manau, kad paaugliams skirtas knygas reikėtų perskaityti juos auginantiems tėvams, nes juk nedaugelis žino, kuo gyvena jų vaikai, kad jie labai skaudžiai išgyvena tėvų nesėkmes, kartais savaip protestuoja prieš tėvų poelgius, gali save ir pasmerkti, ir nubausti. Todėl drąsiai rekomenduoju – skaitykite vaikams ir paaugliams skirtas knygas, kalbėkite su vaikais ir, galbūt, atrasite kelią į savo atžalų pasaulį.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė