Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Butrimonyse pristatytas „Dzūkų kalendorius 2021“ ir apdovanoti Skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ dalyviai

Spausdinti

„Jei ne grybai ir ne vuogos…“, – tokiu sakiniu pradedamas „Dzūkų kalendorius 2021“, kurį pristatė kalendoriaus sudarytojas, poetas, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininkas J. Žitkauskas Butrimonių bibliotekoje spalio 28 d.

Ant viršelio – Kučiūnai, gimtasis J. Žitkausko Lazdijų rajone kaimas. „O šonan cikrinis baravykas“, – dzūkiška šnekta paaiškino svečias. Tarmiškai dar vadinami „pieskiniais“ grybais. Įvairių grybų, jų pavadinimų, daug receptų („Grucės šucinys su grybais“, „Smožyci dzovyci grybai su cibuliais“, „Sūdzytos vištaitės“ ir t.t.), įvairių patarimų („Grybus gerausia kepc ir vyrc an silpnos ugnies uždaruose amaliuotuosa puoduosa ir ne ilgiau kap 20-30 minuctių…“) galima rasti kalendoriuje.

Rugsėjo mėnesio lapuose – Butrimonių (Alytaus r.) vaizdas, grybienės receptas, tikrojo raudonviršio nuotrauka, dar vadinamo raudongalviu, beržiniu, raudonikiu, varnagrybiu, ir patarimas, jog „grybų raikia išrauc pasukanc arba nupjauc prieg pac žamės“.

Kalendoriaus „patigrapijas“ padarė Rokas Geležius, Valentinas Ivinskas ir Mindaugas Lapelė, tekstus su J. Žitkausku surašė Jonas Bajoriūnas ir Asta Leskauskaitė. J. Žitkauskas pasidalino mintimis ir apie būtinybę išsaugoti gimtąją tarmę, apie tai, kad vis daugiau jaunimo suvokia, kaip svarbu kalbėti tarmiškai ne tik artimoje aplinkoje, bet ir ją vartoti viešoje erdvėje, prestižinėse vietose.

Renginio metu bibliotekos lankytojams buvo ne tik pristatytas kalendorius, bet ir Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas įteikė diplomus ir atsiminimo dovanėles respublikinio Skaitymo iššūkio „Vasara su knyga” dalyviams. Padėka įteikta aktyviausiems Butrimonių filialo Skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ dalyviams, Butrimonių gimnazijos 2 klasei, diplomas – tris kartus įveikus Skaitymo iššūkį Medai Nijolei Valaitytei.

Įteikdamas diplomus bei asmenines dovanas direktorius pasidžiaugė, jog Vilniaus regione aktyviausia buvo Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka, kurios skaitytojai perskaitė daugiausiai knygų ne tik šiame regione, bet ir visoje Lietuvoje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Butrimonių filialo vyresn. bibliotekininkė
Asta Daironienė