Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Džanio Rodario fantazijų pasaulyje“

Spausdinti

Spalio 23-ąją sukako lygiai 100 metų nuo italų rašytojo, poeto, žurnalisto, pedagogo, H. K. Anderseno premijos laureato Džanio Rodario gimtadienio. Gal tyčia, gal netyčia, bet taip jau atsitiko, kad būtent šią dieną paminėti tokio gražaus jubiliejaus į Punios biblioteką atskubėjo Punios pagrindinio ugdymo skyriaus pradinių klasių mokiniai su savo mokytojomis. Kad vaikams būtų įdomiau informacija apie rašytoją ir jo kūrybą buvo demonstruojama „PowerPoint“ skaidrėmis. Taip galėjau parodyti visas lietuvių kalba išleistas Dž. Rodario knygeles, nes bibliotekoje jų teturim penkias.

Geriausia vaikai žinojo pasaką-apysaką „Čipolino nuotykiai“, kuri sulaukė didžiausio tarptautinio pripažinimo. Žinoma, dauguma buvo matę multiplikacinį filmuką.

Rašytojo jubiliejui skirtoje popietėje dar skaitėme pasakaites iš knygos „Senelis Painelis“. Pirmoji, tokiu pat pavadinimu kaip ir knygutė apie senelį, kuris sekdamas pasaką apie Raudonkepuraitę taip viską painiojo, kad anūkas neiškentęs jį pavadino Paineliu. Antroji vadinosi „Išvirkšti klausimai“. Šios pasakos specialiai nebaigiau skaityti, nes norėjau, kad vaikai patys sukurtų panašių klausimų, kokius kūrė pasakos herojus ir į kuriuos nepavykdavo atsakyti. O gal jūs žinot „Kodėl stalčiai turi stalą?“, „Kodėl uodega turi žuvį?“, „Kodėl ūsai turi katę?“

Ne visiems vaikams vienodai gerai sekėsi tokius klausimus kurti, nes ir jėgos ne visų lygios: 3-4 klasės mokiniai turi pranašumų lyginant su pirmokais ir antrokais. Taigi keletas įdomių klausimėlių:

  • Kodėl ausys turi galvą?
  • Kodėl sparnai turi paukštį?
  • Kodėl ratai turi mašiną?
  • Kodėl kapišonas turi striukę?
  • Kodėl akys turi veidą?
  • Kodėl lapai turi medį?
  • Kodėl pasaka turi knygą?
  • Kodėl šviesa turi lempą?
  • Kodėl kaukė turi žmogų? (šiandienos aktualijos!)

Na o popietės baigiamasis akordas – vasaros „Skaitymo iššūkio“ dalyvių apdovanojimas. Gaila, kad jų šį kartą buvo tik du, nes kiti iššūkį įveikę vaikai mokosi kitose mokyklose. Taigi diplomais ir dovanėlėmis buvo apdovanotas Danielius Šmitas ir Ąžuolas Gudaitis.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė