Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Matyti galima tik širdimi“ /Antuanas de Sent-Egziuperi/

Spausdinti

Taip jau nutinka, jog viena ar kita perskaityta knyga širdyje išlieka visam gyvenimui. Man ta knyga yra (ir, manau, išliks) prancūzų rašytojo Antuano de Sent-Egziuperi „Mažasis princas“. Antuaną de Sent-Egziuperi galima įvardyti įvairiai. Pagal kilmę jis – grafas. Pagal profesiją – lakūnas. Pagal pašaukimą – rašytojas. Šios knygos išmintimi labai dažnai vadovaujuosi gyvenime, todėl labai noriu, kad ją perskaitytų, žinotų apie ją kuo daugiau vaikų.

Šiemet birželio 29 d. nuo šios unikalios knygos autoriaus gimimo sukako 120 metų. Tai puiki proga prisiminti rašytoją ir jo kūrybą.

Pakviesti į biblioteką sugužėjo LPF „SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija“ Pivašiūnų vaikų dienos centro „Parama šeimai“ vaikai su savo vadove Egle Aliuliene.

Bibliotekininkė trumpai papasakojo apie patį rašytoją, jo kūrybą, pristatė spaudinių parodoje esančias knygas, pasidžiaugdama, jog joje yra visi išleisti šio rašytojo kūriniai bei knygos apie jo asmeninį gyvenimą (laiškai, susirašinėjimai, medžiaga apie jo sudužusio lėktuvo atradimą).

Didelį susidomėjimą visiems kėlė ir tai, kaip įamžintas Sent-Egziuperi atminimas. Štai Prancūzijos mieste Le Mane tam skirta beveik du mėnesius truksianti šviesų ir vaizdų instaliacija, kuri vyksta sutemus prie Le Mano Katedros, ant išlikusios pilies sienos.

Rašytojui skirti muziejai įsteigti Maroke, Pietų Korėjoje bei Japonijoje. Liono (Prancūzija) oro uostas pavadintas jo vardu, o asteroidas Nr.2578 taip pat turi rašytojo vardą. Šveicarų laikrodžių gamintojai išleido laikrodžių kolekciją, „Pilot‘s Watches“, skirtą Antuanui de Sent-Egziuperi.

Neatsilieka ir Lietuva. Kauno Botanikos sode stovi skulptūra „Planeta X“, skirta „Mažajam princui“. 1966 m. LKS sukurtas meninis filmas „Mažasis princas“ (režisierius A. Žebriūnas). Tai buvo pirmasis pasaulyje šio kūrinio ekranizavimas. Jį ir pasižiūrėjome.

Pats rašytojas žuvo paslaptingomis aplinkybėmis, būdamas 44-erių,neišvydęs savo knygos išleidimo. Prancūzijoje ji išleista 1946-aisiais metais ir nuo to laiko visame pasaulyje parduota daugiau kaip 145 mln. šios knygos egzempliorių, išverstų į 270 pasaulio kalbų ir tarmių.

Prisiminimui apie vykusį renginį visi gavo dovanų po sąsiuvinį su „Mažojo princo“ iliustracijomis viršelyje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė