Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Susitikimas su visuomenės veikėju Rimu Šapausku

Spausdinti

Susitikimus, skirtus supažindinti visuomenę su žinomais Lietuvos žmonėmis, skatinti žmonių pilietiškumą bei stiprinti dialogo kultūrą, organizuoja Pilietinių iniciatyvų centras ir jo vadovas Girvydas Duoblys bei AB Amber Grid, įgyvendinanti dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos (GIPL) projektą. Šiai bendrovei atstovauja socialinių projektų vadovė Renata Kazlauskienė.

Šį pavasarį COVID-19 sujaukė planuotus renginius, bet laisvėjant karantino sąlygoms, birželio 10 d. į Punią atvyko visuomenės veikėjas Rimas Šapauskas, daugeliui labiausiai žinomas, kaip jo vaidinamas personažas peliukas Mauzeris. Jis pakvietė padiskutuoti tema „Ar esame paskutiniai Europos pagonys? O gal paskutiniai krikščionys?“

Žinoma, pirmiausia gerb. Rimas paaiškino, kodėl rinkosi tokią temą. Viena iš priežasčių – jis jau 20 metų yra praktikuojantis katalikas ir ta tema jam artima. Kita – susijusi su Žemaitijos krikšto 600-osiomis metinėmis – būtent 2013 metais, minint šį jubiliejų, Girvydas pakvietė jį prisijungti prie projekto „Kultūros dialogo ir bendradarbiavimo stiprinimas, įgyvendinant GIPL projektą“.

„Aš Girvydo paklausiau, kokia tema turėsiu su žmonėmis kalbėti? Jis man atsakė, kad temą galiu rinktis savo nuožiūra. Tai nusprendžiau kalbėti apie tikėjimą.“

Nors pagal apklausų duomenis Lietuvoje krikščioniais save laiko virš 80 procentų gyventojų, bet tikrų tikinčiųjų nėra tiek daug. Svečias apgailestavo, kad dauguma yra tradiciniai arba proginiai tikintieji, kurie į bažnyčią eina per didžiąsias religines ar šeimos šventes, laidotuves. Kol kas Lietuvoje tikėjimas dar vis eina į kiekybės, o ne į kokybės pusę. Dažnai yra sakoma „reikia susitvarkyt“, kai turima omeny, kad vaiką reikia pakrikštyti, privesti Pirmosios Komunijos.

„Dažnai juokiamasi, kad Pirmoji Komunija tampa ir paskutine Komunija žmogaus gyvenime“, – kalba pašnekovas.

Svečiui baigus savo pasvarstymus, susirinkusieji nepraleido progos pasiteirauti jo nuomonės įvairiais klausimais: vieni norėjo sužinoti apie Turino drobulės autentiškumą, kiti teiravosi apie kunigų celibato reikalingumą, treti domėjosi, kaip jam sekasi „susigyvent“ su televizijoje ar radijuje kuriamais personažais. Diskusija būtų trukusi dar ilgiau, bet teko ją nutraukti, nes tą patį vakarą svečių dar laukė susitikimas Birštone.

Renginio pabaigoje, dėkodama svečiui už turiningą susitikimą, įteikiau simbolinę dovanėlę su Punios krašto gėrybėmis, o visą komandą pakvietėme į „Dzūko pirkią“ pasivaišinti kulinariniu paveldu – O. Kizelienės kepamais „razavais blynais“ su kaimiškų lašinukų ir „lepeškaičių“ padažu.

P.S. Pilietinių iniciatyvų centro vadovas Girvydas Duoblys atsisveikino iki rudens, o tai reiškia, kad laukia nauji susitikimai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė