Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Margutis – šventų Velykų simbolis“

Spausdinti

Velykų metas iš tiesų reiškia didelį pasaulio stebuklą ir jis pirmiausiai matomas gamtoje. Visi pamatome, kur buvo įšalas, plika žemė – ima žaliuoti žolytė, stiebiasi gėlytės, o pilkos medžių šakos leidžia gležnus, žalius lapelius. Visa gamta tarsi prisikelia iš mirties. Argi tai ne stebuklas? Visi, dideli ir maži laukia Velykų, gamtos prabudimo.

Margutis, kaip gyvybės, atsinaujinimo, vaisingumo simbolis išliko svarbus per visas pavasario šventes: nuo Velykų iki Sekminių. Ilgą laiką krikščionys negalėjo apsispręsti, ar jiems reikia dažyti kiaušinius. Tačiau Lietuvoje ši tradicija yra neatsiejama Velykų dalis ir toks klausimas niekam nešauna į galvą.

Šiemet – ypatingas metas, todėl visi negalime rinktis į biblioteką, kad drauge prisimintume lietuvių senąsias kiaušinių marginimo tradicijas. Tad dabar visiems ir siūlau bent virtualiai pasigrožėti šia karpinių paroda, kurioje išvysite įvairių spalvų bei raštų velykinius margučius.

Linkiu visiems linksmų, prasmingų, sveikų šv. Velykų. Nesirkite, saugokite save ir kitus, kad kitąmet Velykas galėtume švęsti šeimose, giminės susiėjimuose, bendruomenėje…

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė