Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Gamta vaikų akimis“

Spausdinti

Daugelis dailei neabejingų žmonių žino, ką reiškia diptikas ar triptikas. Nežinantiems priminsiu, jog diptiku meno pasaulyje vadinamas dviejų dalių, o triptiku – trijų dalių paveikslas. Arba kitas meno kūrinys. Pavyzdžiui – skulptūra. Bet yra viena papildoma sąlyga: visus juos turi vienyti bendras siužetas, tema ar idėja. Kitaip jie „neatsilieps“ pavadini diptikais arba triptikais.

Tačiau žvelgdamas į rajono viešojoje bibliotekoje eksponuojamą Alytaus Likiškėlių progimnazijos pradinukų dailės darbų parodą „Gamta vaikų akimis“, pajutau akivaizdžią meninio išsilavinimo spragą, nes nė nenutuokiau, kokiu meniniu terminu įvardijama kompozicija, susidedanti iš daugiau nei trijų dalių. O tokių čia, pasirodo, daugelis.

Pasidomėjus paaiškėjo, jog tokia daugialypė kompozicija yra vadinama poliptiku. Ir tai tikrai ne kokio nors šmaikštuolio sugalvotas Seimo nario ar politiko apibūdinimas. Taip teigia solidus dailės terminų aiškinamasis žodynas. Tačiau palikime tuos terminus ramybėje ir geriau pasižvalgykime po parodą.

Neabejotinai paroda alsuote alsuoja meile gamtai, visiems metų laikams, bet ypatingai artėjančiam pavasariui bei sugrįžtantiems gandrams. Taip pat trykšta meile vikrioms boružėlėms ir baltoms ramunėlėms, gelsvomis galvomis nusėjusioms žalias pievas. Bei ryškiaspalvėms akvariuminėms žuvytėms, smagiai sau nardančioms žydrame vandenyje.

Tiesa, yra keletas darbelių, patalpintų tamsiame ar net juodame fone. Tačiau tai padaryta sąmoningai, žinant, jog  šviesiomis spalvomis perteikta pagrindinė kūrinio idėja žymiai ryškiau ir aiškiau atsispindės tamsiame, o ne šviesiame fone. Ar tai būtų medžiai, gyvūnai ar gėlės. Tuo pačiu tarsi paneigiamas ir visiems žinomas senas posakis, jog „naktį visos katės juodos“. Tik šiuo atveju katės vaikų darbuose net ir naktį „švyti“ ryškiomis kosminėmis spalvomis, o juodas fonas tik iškelia pagrindinę kompozicijos šviesą į paviršių.

Belieka tik padėkoti  Alytaus Likiškėlių progimnazijos 1 b klasės mokytojai metodininkei Gitai Karnilienei ir 2 a klasės pradinių klasių mokytojai metodininkei Astai Dvareckienei už vaikams skiepijamą meilę menui bei jiems suteiktus kūrybinius sparnus, kuriais jie lengvai gali pasiekti savo svajonių ir fantazijų šalį.

Arnoldas Šatrauskas
Nuotr. autoriaus