Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Nacionalinio diktanto ypatumai rajono bibliotekose

Spausdinti

Šiandien Lietuvoje jau tryliktą kartą buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Kaip ir kasmet Marijaus Žiedo įgarsintas tekstas buvo sukurtas būtent šiai progai. Priminsiu, jog pernai buvo skaitomas atlikėjos ir reklamos kūrėjos Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep sukurtas tekstas, o šių metų diktanto teksto „Milinė“ autorė – prozininkė, publicistė ir poetė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkė Birutė Jonuškaitė.  Kaip ir pernai, šiemet Nacionalinis diktantas buvo rašomas ir Alytaus rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje bei jos Daugų, Kumečių, Ūdrijos ir Verebiejų filialuose.

Šiandien Alytaus rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Nacionalinį diktantą panoro rašyti septyni gimtosios kalbos brangintojai ir puoselėtojai. Tiek pat rašančiųjų buvo ir Daugų bibliotekoje. Kumečių bibliotekoje rašančiųjų buvo 5, Ūdrijos bibliotekoje taip pat 5, o Verebiejų bibliotekoje – 3 lietuvių kalbos mylėtojai.

Kaip teigia trečius metus iš eilės diktantus bibliotekoje rašanti rajono viešosios bibliotekos bibliografė Lina, šiemetis diktanto tekstas sudėtingumu buvo panašus į praėjusių metų tekstą. „Manau, jog daugumai koją gali pakišti skyryba, kuri kiekvienais metais tampa bene pagrindine klaidų priežastimi“, – pastebi ji.

Kumečių bibliotekininkės Nijolė Pocevičienės nuomone, šiemetis diktanto tekstas, lyginant su praėjusių metų tekstu, buvo sunkesnis ir neįdomesnis. „Nors ir pernai žmonės skundėsi kalbinėmis įmantrybėmis ir sudėtinga skyryba, tačiau šių metų tekstas daugeliui buvo tiesiog per sunkus. O ir neįdomus. Nenuostabu, jog po praėjusiųjų metų diktanto, norinčių jį rašyti ženkliai sumažėjo“, – pastebi ji.   

Pasibaigus Nacionaliniam diktantui, rašiniai nukeliavo į rajono savivaldybę, o iš ten bus išsiųsti į Vilnių, kur specialiai iš lietuvių kalbos mokytojų sudaryta komisija, patikrinusi rašiusiųjų darbus, nuspręs, kuris diktanto dalyvis toliau galės varžytis dėl raštingiausio piliečio vardo. Priminsiu, jog diktanto tekstas bus paskelbtas kovo 2 dieną svetainėse www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt  (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais). Diktanto finalas vyks balandžio 4 d. 11 val. Vilniuje. Po jo ir paaiškės raštingiausi Lietuvos piliečiai.

Arnoldas Šatrauskas
Nuotr. autoriaus