Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Etnokultūros pamoka su muziejininke Rasa Benedikiene

Spausdinti

Alovės bibliotekoje viešėjo muziejininkė, katalogo „Dzūkų abrūsėliai“ sudarytoja Rasa Benedikienė. Katalogas biblioteką pasiekė praėjusių metų pabaigoje ir visi galėjome jį pavartyti, pasidžiaugti puikiu leidiniu. Bet temą „Lininis abrūsėlis tradicinėje kultūroje“ norėjosi apžvelgti plačiau. Netradicinėje aplinkoje vykusioje pamokoje dalyvavo Alovės pagrindinio ugdymo skyriaus 5-9 klasių mokiniai, mokytojos, skyriaus vedėja Loreta Alksninienė.

Mokiniai su dideliu susidomėjimu klausėsi išsamaus pasakojimo nuo lino sėjos iki jo virsmo lininiu rankšluosčiu, o vėliau jo panaudojimo svarbiausiuose žmogaus gyvenimo cikluose: krikštynose, vestuvėse, laidotuvėse. Pasakojimą gražiai papildė vaizdinė medžiaga iš Alytaus kraštotyros muziejuje eksponuojamų rankšluosčių parodos…

Renginyje dalyvavo ir mūsų kraštietė, tradicinių amatų puoselėtoja Janina Damkauskienė. Iš savo „skrynios“ ji atsinešė keletą dar mamos austų rankšluosčių. Ponia Janina gražia dzūkiška tarme pasakojo apie austinio rankšluosčio svarbą vestuvėse. Prisiminė savo „veseilią“, kurioje lininiais abrūsais apdovanojo pirmą pabrolį, piršlį, muzikantus… „Tik kelis rankšluosčius pasilikau, o kitus dukroms padalinau… Jie gi ilgaamžiai“, – sakė ji.

Bibliotekoje surengtoje parodoje „Lino gyvenimas“ galima pamatyti ne tik leidinius apie liną, rankšluosčius, bet ir lininį siūlą, audinį ir rankšluosčius išaustus dar praėjusiame šimtmetyje.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Alovės filialo vyresn. bibliotekininkė
Birutė Jarusevičienė