Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Kurkime geresnį internetą kartu!“

Spausdinti

Š. m. vasario 11 d. jau 17-ąjį kartą daugelyje pasaulio šalių buvo minima Saugesnio interneto diena, skirta skatinti saugesnį ir atsakingą naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Lietuvoje vasario 10-15 d. paskelbta Saugesnio interneto savaitė, kurios metu viešosiose bibliotekose ir mokyklose vyko įvairūs renginiai ir tiesioginės interneto transliacijos saugesnio interneto temomis tiek vaikams ir jaunimui, tiek ir suaugusiems.

Punios bibliotekoje Saugesnio interneto dieną minime ketvirtą kartą. Dažniausiai apie saugų elgesį internete kalbėdavome su 12-13 metų paaugliais, bet šiemet nutariau pasikviesti 3-4 klasių mokinius, nes jie visi jau turi paskyras socialiniame tinkle „Facebook“, naršo internete, tad pats laikas kalbėti apie bendravimo elektroninėje erdvėje privalumus ir trūkumus bei grėsmes.

Užsiėmimui su vaikais pasinaudojau svetainėje epilietis.eu pateikta metodine medžiaga. Vykdėme dvi edukacines veiklas: „Mano duomenys internete“ ir „Apuoko pamokėlės“.

Pirmiausia susipažinome su 10-mečiu Pranuku, kuris labai laukia, kada galės užsiregistruoti socialiniame tinkle ir iš anksto užpildė anketą, kurioje surašė daug duomenų apie save ir šeimą. Jis kreipiasi į vaikus, prašydamas patarti, ką skelbti saugu, o ką ne. Taigi visi vaikai, gavę Pranuko anketą, pirmiausia individualiai pliusais ir minusiais žymėjo savo asmeninę nuomonę apie pateiktus duomenis, o po to visi kartu aptarėme kiekvieną anketos eilutę ir aiškinomės, ką reikėjo žymėti iš tikrųjų, o kurie duomenys yra neviešintini ir kodėl.

Antroje užsiėmimo dalyje vyko komandinis žaidimas „Internete žaidžiu saugiai“ (Apuoko pamokėlės). Komandos gavo sumaišytas žaidimo korteles, kuriose užrašytos kiškio, lapės ir apuoko personažų citatos. Vaikai turėjo sudėlioti 4-ias vientisas istorijas eiliškumu KIŠKIS – LAPĖ – APUOKAS. Rezultate gaunamos situacijas, kokios yra kiškio neatsargaus elgesio pasekmės, kaip iš to pasipelno lapė ir koks šių situacijų apuoko moralas.

Sudėliotas istorijas aptarėme žiūrėdami skaidrių pateiktį, išsiaiškinome ir pataisėme klaidas, po kiekvienos situacijos akcentavome, ką svarbaus norėjo pasakyti apuokas.

Na, o mums besimokant saugaus elgesio internete, bibliotekoje apsilankė Alytaus samariečių bendrijos vadovė Virginija Montvilaitė ir rėmėjas Labdaros ir paramos fondo „Vilties sala“ direktorius Saulius Andrašiūnas su dovanomis. Jie atvežė visą didelę dėžę įvairių knygų vaikams bei suaugusiems, o bibliotekoje esančius vaikus čia pat apdovanojo Emilijos Liegutės knygele „Močiutės pasakutės“. Už tai jiems – didelis AČIŪ!

Vaikai į mokyklą grįžo ne tik daugiau sužinoję apie saugų elgesį internete, bet ir nešini spalvingom knygelėm.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė