Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Parėčėnų bibliotekoje paminėtos 185-osios Antano Baranausko gimimo metinės

Spausdinti

Sausio 18 d. Parėčėnų bibliotekoje vyko popietė, skirta poetui, kalbininkui, Seinų vyskupui Antanui Baranauskui atminti. Bibliotekininkė Dalia Žvirblienė popietės dalyvius supažindino su Antano Baranausko biografija, kūryba bei jo atminimo įamžinimo vietomis.

Viena jų – 1927 m. gegužės 1 d. Anykščiuose, Baranauskų šeimos sodyboje atidarytas pirmasis Lietuvoje memorialinis muziejus bei 1999 m. prie Seinų katedros pastatytas jo paminklas. Kadangi Antanas Baranauskas paskutinius penkerius savo gyvenimo metus buvo Seinų vyskupu, tai po mirties 1902 m. Seinų Švč. Mergelės Marijos bazilikos koplyčios kriptoje jis ir buvo palaidotas.

Reikšmingiausi A. Baranausko kūriniai yra keturiolikos dainų rinkinys „Kelionė Peterburkan“ ir romantinė poema „Anykščių šilelis“, kurioje apdainuojama gimtojo krašto gamta, idealizuojama Lietuvos senovė, kaip kontrastas to laikotarpio realijomis. Taip pat atskleidžiamas gamtos ir žmogaus dvasinis ryšys, protestuojama prieš tautinį lietuvių tautos engimą.

Popietės metu skaitovė Asta Miliauskienė perskaitė ištrauką iš ,,Anykščių šilelio‘‘. Vėliau per kompiuterį klausėmės aktorių skaitomų „Anykščių šilelio“ ištraukų bei Vido Bareikio atliekamą garsios poemos repo versiją.

Popietę baigėme ištraukomis iš Antano Baranausko „Rinktinės“, (kurioje sudėta jo poezija, giesmės, eiliavimai, dienoraštis ir laiškai), kurias skaitė Laima Kyguolienė, Rasa Seiliuvienė ir Romutė Matelienė.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Parėčėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Dalia Žvirblienė