Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Makniūnuose paminėta Laisvės gynėjų diena

Spausdinti

Nepaprastai šilta, jautri ir nuoširdi atmosfera vyravo popietės „Atmintis gyva, nes liudija“ metu. Laisvės gynėjų dienai atminti skirtas renginys vyko Makniūnų sodžiaus bendruomenės namuose. Popietę pradėjome sugiedodami Lietuvos himną, po to tylos minute pagerbėme žuvusius už Tėvynės laisvę.

Renginio metu kalbėjo šaulė Onutė Grybauskienė, bendruomenės pirmininkė Dalė Baranauskienė, Makniūnų filialo vyresnioji  bibliotekininkė Berūta Sadauskienė, kuri parengė spaudinių, skirtų Sausio 13-ajai, parodą „Tautos kančios ir prisikėlimo naktis“. Kalbas pagyvino filmuota istorinė medžiaga, „Apsingės“ ansamblio (vad. Dainius Juozapavičius) dainos. Prisiminimus apie 1991 m. sausio įvykius palydėjo dainininkių Aldonos Kalvinskienės ir Eleonoros Kužulienės iš savo dainų kraitės padovanota keletas senovinių ir partizanų dainų apie negrįžusius sūnus, paguldžiusius savo jaunas galvas už Tėvynės laisvę.

Džiaugiamės, kad renginyje dalyvavo ir jauni žmonės, besidomintys ir gerbiantys savo krašto istoriją. Eilėraščius skaitė Vilma Visockienė, Genutė Vansevičienė, Rosita Stanevičiūtė.

Po oficialios dalies neskubėjome skirstytis – prie arbatos puodelio dar ilgai kalbėjome apie kruvinąją Sausio 13-ąją, apie sunkiai iškovotą laisvę, apie šių dienų aktualijas, apie kaimo bendruomenės indėlį telkiant žmones veiklai, kad kaime netiltų dainos, skambėtų muzika, kaimynas ištiestų ranką kaimynui. Susirinkusius šildė ne tik arbata, bet ir nuolat skambančios liaudies dainos.

Kelių kartų žmonės susirinko į popietę „Atmintis gyva, nes liudija“, kad laisvės gynėjų vardai neišnyktų iš mūsų širdžių, kad užmaršties dulkės neužklotų didvyrių atminimo.

Dalė Baranauskienė