Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Metų knygos rinkimai” Dauguose

Spausdinti

„Metų knygos rinkimai” yra tradicinis Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Daugų filialo renginys. Bibliotekos tikslas – supažindinti bendruomenę su akcijoje dalyvaujančiomis naujomis knygomis, skatinti žmones skaityti, analizuoti tekstą, išsakyti savo nuomonę, rinkti geriausią knygą ir už ją balsuoti. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius. Mūsų biblioteka taip pat dalyvauja „Metų knygos rinkimuose“ knygų vaikams kategorijoje.

Akcijos metu bibliotekininkės organizuoja skaitymo popietes vaikams tiek bibliotekoje, tiek ir klasėse. Jų metu mokytojos ir bibliotekininkės garsiai skaito ištraukas iš akcijoje dalyvaujančių knygų, o baigus skaityti mokiniai aptaria knygų herojus, kūrinių siužetus, atsako į pateiktus viktorinos klausimus, dalijasi įspūdžiais, rašo komentarus apie skaitomą knygą. Tokiose popietėse įprastai dalyvauja 1-5 klasių mokiniai, pradinių klasių ir lietuvių kalbos mokytojos, bibliotekininkės. Ir tai išties puikus, abipuse nauda grįstas kultūros ir švietimo įstaigų bendradarbiavimo pavyzdys, kurio pagrindinis tikslas – skatinti jaunus žmones skaityti.

„Metų knygos rinkimai” neapsiriboja tik viena diena ar vienu renginiu. Skaitymo skatinimas Daugų bibliotekoje vyksta visos akcijos metu. Kaip pavyzdį galima pateikti dar lapkričio mėnesį bibliotekoje vykusią popietę, kurioje buvo trumpai pristatytos ir aptartos visos akcijoje dalyvaujančios knygos, paruošta knygų paroda.

Gruodžio mėnesį biblioteka taip pat organizavo garsinio skaitymo popietę ir netradicines pamokas, kuriose pradinių klasių mokinius plačiau supažindinome su „Metų knygos rinkimams“ pasiūlytomis knygomis, skaitėme ištraukas iš šių knygų, diskutavome.

Kiekvieną sausio mėnesio antradienį, pasibaigus pamokoms, organizuojame garsinius vaikiškų knygų skaitymus. Šį antradienį tai buvo Vytauto V. Landsbergio knyga „Pūkis Karalius”, kurią pailgintos dienos grupės vaikams skaitė lietuvių kalbos mokytoja Gitana Ivanauskienė. Vaikai su dideliu dėmesiu klausėsi mokytojos išraiškingai skaitomo teksto, o vėliau drauge diskutavo apie ką tik išgirstą istoriją. Baigus skaityti mokytoja domėjosi, kaip vaikai suvokė perskaitytą tekstą ir paprašė jų savais žodžiais atpasakoti ką tik išgirstą istoriją. Juk visiems buvo įdomu sužinoti, kaip gyvena ir ką veikia karalius? Ką jo Didenybė valgo? Ir ką gi daryti, kad visi karalystėje gyventų karališkai? Vaikai noriai dalijosi savo įspūdžiais ir su užsidegimu atpasakojo jiems labiausiai patikusius istorijos momentus. Mokytoja pagyrė vaikus už atidumą, o geriausią pasakotoją apdovanojo.

Popietės metu pailgintos dienos grupės mokytoja Vilija Sakalauskienė ir mokytojos padėjėja Vyda Sudvajienė padėjo vaikams pasigaminti karūnas bei jomis pasipuošti, dalijosi mintimis apie tai, ko reikia, kad vaikai pasijaustų karališkai. Juk kiekvienas vaikas savo svajonėse yra norėjęs būti karaliumi! Vėliau visi drauge su vaikais kalbėjomės „karališkomis“ temomis. Paaiškėjo, kad mokiniai puikiai žino, kiek Lietuva turėjo karalių, kokius jie žino karalius, aiškinomės, ar jų dar yra išlikę iki šių dienų. Taip pat nagrinėjome daug klausimų, susijusių su tikrais ir netikrais karaliais, o vėliau drauge sutarėme, kaip elgsimės ateityje, kad mūsų namai, mokykla, biblioteka būtų tikros karalystės, kur visi galėtume jaustis ir gyventi karališkai.

O dabar mūsų laukia jau kitos skaitymo popietės, kuriose gvildensime jau kitus mums svarbius klausimus, skaitysime drauge knygas ir spėliosime, kuri knyga verta būti išrinkta metų geriausia?

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Jakimavičienė