Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Ir aš ten buvau…

Spausdinti

Lapkričio 22 d. Šiaulių rajone, Naisiuose vyko respublikinio Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos skelbto konkurso „Veikliausia saugios kaimynystės grupė 2019“ baigiamoji konferencija. Į ją susirinko per šimtą 40-ies konkurse dalyvavusių bendruomenių, Saugios kaimynystės grupių atstovų, departamento ir visų apskričių policijos pareigūnų, policijos rėmėjų, svečių. Savo apsilankymu konferencijos dalyvius pagerbė ir sveikino Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Marius Jablonskas, Saugios kaimynystės grupių asociacijos prezidentė Laura Mažintė.

Netrukus visi garbūs svečiai buvo įtraukti į diskusiją „Kieno indėlis labiausiai lemia gyventojų saugumą – įstatymai, savivalda, teisėsaugos institucijos ar patys gyventojai?“ Diskusiją tiesiogiai buvo galima stebėti ir Šiaulių policijos bendruomenės pareigūnų facebook paskyroje. Pokalbio eigoje išsigrynino vieninga nuomonė, kad tik glaudus bendruomenės, policijos ir savivaldos institucijų bendradarbiavimas užtikrina visuomenės saugumą.

Įdomiausią pranešimą apie „Išdaužto lango“ teoriją pristatė Lietuvos teisės instituto daktaras Rokas Uscila. „Jei pastate yra nors vienas išdaužtas langas, ir jo niekas nepakeis, didelė tikimybė, kad ateityje bus išdaužti ir visi kiti“, – sakė profesorius. Vienas iš pateiktų pavyzdžių, kaip užbėgti tolesnio niokojimo įvykiams už akių – namas Kėdainių senamiestyje, kurio visi langai užkalti… meno kūriniais. Grožėtis šiuo namu turėjome galimybę ir mes, bibliotekininkai, kai šį rudenį keliavome po Lietuvą.

Pranešimą, kaip įsirengti saugųjį išmanųjį namą pateikė UAB „Infobitai“ vadovas Raimondas Rakauskas. Pagal numanomą namo įrengimo sąmatą atrodytų, kad pranešimas nelabai aktualus kukliai gyvenančiai bibliotekininkų bendruomenei, bet mes juk konsultuojame lankytojus apie išmaniąsias technologijas, todėl šia prasme pranešimas buvo labai informatyvus ir …naudingas. Vėliau teko dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse. Mūsų grupei reikėjo sukurti saugią aplinką trijose gyvenamosiose teritorijose. Beje, jos visos realiai egzistuojančios, mes dirbome su jų maketais. Šiam darbui ženkliai pasitarnavo ir girdėta paskaita.

Baigiamojoje konferencijos dalyje bendruomenės bei saugios kaimynystės grupės (SKG) dalinosi savo patirtimi, sėkmės istorijomis. Buvo paskelbti trys nugalėtojai: (Raseinių rajono Žaiginio kaimo bendruomenė, Vilniaus gyventojų asociacijos „Dvarčioniškiai“ SKG „Dvarčionys“, Kelmės rajono Pagryžuvio kaimo bendruomenė) ir trijų nominacijų laimėtojai (Klaipėdos Žvejybos uosto SKG, Alytaus rajono Kančėnų kaimo bendruomenė „Dėmesio centras“ ir Kauno miesto T. Masiulio g. 14 SKG).

Mes pelnėme nominaciją „Už CPTED principų diegimą bendruomenėje ir ilgaamžiškumą gyventojų savisaugos srityje“. CPTED – Nusikalstamumo prevencija per aplinkos dizainą (angl. Crime Prevention Though Environmental). CPTED – tai ištisas mokslas, bet, tiesą sakant, jau eilę metų daug ką savo aplinkoje keitėme ir darėme intuityviai. Tik šiemet konkurso dėka, mūsų veikla įgavo mokslinį pavadinimą:) Paraišką konkursui parengėme ir teikėme kartu su Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Veiklos skyriaus pareigūnais. Nuoširdus ačiū šio skyriaus pareigūnui Donatui Katlauskui, ištikimai lydėjusiam mus ilgame konkursiniame kelyje nuo Alytaus iki Naisių.

Šiemet baigiamąjį konkurso renginį organizavo Šiaulių apskrities VPK Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Bendruomenės pareigūnų grupės pareigūnai. Norisi pastebėti, kad salėje, pilnoje uniformuotų policininkų, mes visi jautėmės puikiai: vyravo draugiškai dalykiška nuotaika, dėmesys, šypsenos… Lengvai mezgėsi bendravimas ir bendradarbiavimas. Ačiū organizatoriams, kurie viskuo iki smulkmenų pasirūpino!

Foto iš Šiaulių policijos bendruomenės pareigūnų facebook paskyros (iš kairės): Policijos departamento atstovas Gintaras Mažintas, Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato viršininkas Marijus Macis, Kančėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Monika Ražanauskienė, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas Donatas Katlauskas, bibliotekininkė Rita Mikuckienė ir šaunieji renginio vedėjai bei diskusijų moderatoriai: Danielius Budrys ir Toma Vaitkevičienė.

Beje, Danielius Budrys yra ne šiaip sau uniformą vilkintis aktorius. Visų pirma jis –  Šiaulių apskrities VPK Pakruojo rajono  policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas. Pareigūnas, skaitantis paskaitas apie patyčias elektroninėje erdvėje, dalyvaujantis bibliotekos garsiniuose skaitymuose. Per aktorystę prisiliečiantis prie literatūros… Neabejotinai, bibliotekininkų lauko žmogus:)

Kitais metais baigiamasis, jau tradicija tampančio konkurso renginys turėtų vykti Raseiniuose. Stengtis ten pakliūti tikrai verta.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kančėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Rita Mikuckienė