Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Šiaurės šalių literatūros savaitė paminėta ir Miroslave

Spausdinti

Lapkričio 11-17 dienomis vyko Šiaurės šalių literatūros savaitė. Ji tradiciškai prasidėjo garsiniais skaitymais, kasmet suburiančiais daugiau kaip 150 tūkstančių žmonių. Jau pirmadienį dideli ir maži knygų gerbėjai susėdo klausytis istorijų, skaitomų tuo pačiu metu visose Šiaurės ir Baltijos šalyse bei kitur Europoje. Pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja yra populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą, skatinti savišvietą, organizuojant kultūros renginius bibliotekose, mokyklose. Šiuo projektu siekiama skatinti Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinį bendradarbiavimą bei supažindinti Lietuvos skaitytojus su Šiaurės šalių literatūra, gamta ir kultūros paveldu.

Jau ne pirmi metai ir Miroslavo biblioteka dalyvauja Šiaurės šalių literatūros savaitėje. Kasmet daugiau kaip 2000 mokyklų ir bibliotekų sutartą dieną tą pačią valandą vyksta Šiaurės šalių knygų skaitymai. Kai mus gaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir skaitome – tokia yra du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja. Šių metų tema – Šiaurės salos. Skaitymams buvo pasiūlytos knygos – ikimokyklinio amžiaus ir pradinių klasių vaikams švedų rašytojos Astridos Lidgren „Pepė Ilgakojinė“, ištrauka „Pepė švenčia gimtadienį“, paaugliams ir jaunimui – skyrius „Šventė sode“ iš norvegų rašytojo Josteino Gaarderio romano „Sofijos pasaulis“. Suaugusiems – ištraukos iš danų klasikės Karen Blixen apysakos „Babetės puota“.

Pradinių klasių mokiniai energingai prisijungė prie bibliotekininkės organizuojamos Šiaurės šalių literatūros savaitės. Visi nešė Pepei įsivaizduojamas dovanas, garsiai skaitė ir domėjosi Šiaurės šalių kultūra. Su pačiais mažiausiais pamokos metu buvo žiūrimas animacinis filmukas apie „Ledo šalį“. Vaikai atsakinėjo į linksmus viktorinos klausimus pasižadėdami būti uoliais skaitytojais ir bibliotekos lankytojais.

Pateikdami skaitymo medžiagą renginio metu naudojome ir skaidrių pateiktis. Visa tai vaikams labai patiko. Visi suprato, kad skaitymas ne tik naudingas, bet ir leidžia paįvairinti savo laisvalaikį, fantazuoti, kurti, draugauti, klausymas privertė mokinius būti aktyvius pamokoje. Apsilankymas bibliotekoje suteikė progos mokiniams susipažinti su Šiaurės šalimis, jų literatūros lobiais bei tradicijomis.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė