Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Apie Kakę Makę, stovėjimą ant vienos kojos ir kumelės kiaušinį

Spausdinti

Vėlyvą ketvirtadienio vakarą, kai dangus nusidažė juodomis rašalo dėmėmis, o nuogi medžiai it vaiduokliai pranyko balzganoje rūko migloje, rajono viešojoje bibliotekoje apsilankė ilgai laukta „Boružėlė“. Bet ne ta dainose apdainuota septyntaškė, panaši į mažą braškę, o Alytaus lopšelio-darželio „Boružėlė“ „Pelėdžiukų“ grupė, pakvietusi savo tėvelius ir mamytes į rudeninių darbelių „Ruduo stiklainyje“ parodos pristatymą.

Jau prieš gerą savaitę vaikai į biblioteką it bitelės sunešė savo sukurtas rudenines kompozicijas, patalpintas į įvairių formų ir dydžių stiklainius, tad dabar nusprendė su savo kūrybos vaisiais supažindinti pačius brangiausius ir artimiausius jiems žmones: tėvelius bei mamytes. Tamsus paros metas pakoregavo ir vaikučius atlydėjusių gimdytojų santykinį balansą: įprastai rūpestingų mamyčių daugumą pakeitė drąsūs ir narsūs tėveliai, nepabūgę stoti akistaton su lapkričio tamsoje slypinčiais pavojais ir baubais. Tad kol vieni tėveliai bibliotekoje jautėsi kaip namie, kiti gi nejaukiai dairėsi aplink, atsidūrę jiems kiek neįprastoje aplinkoje.

Tėvų nuotaikas atkartojo ir vaikai. Kol vieni nedrąsiai glaudėsi prie tėvelių kojų, kiti kaip pašėlę drąsiai nardė tarp lentynų, ieškodami Netvarkos nykštuko. Tačiau labiausiai vaikus masino susitikimas su išdykėle Kake Make, kuri pažadėjo mažiesiems „pelėdžiukams“ ekskursiją po šią knygų šventovę bei pažintį su pačiomis spalvingiausiomis ir įdomiausiomis bibliotekos knygelėmis, kurių daugumą kažkodėl tai sudarė knygelės apie pačią Kakę Makę.

Vaikų džiaugsmui nebuvo ribų, išvydus jų pamėgtų knygelių heroję gyvai. Tad kol vieni gyrėsi, kokias knygeles apie Kakę Makę jie skaitė, kiti išdidžiai it ordinus demonstravo savo žaliai nutaškuotus veidukus. Ir ne dyvai susirgt vėjaraupiais, kai aplinkui siautėja tokie nuožmūs vėjai! Aprodžiusi bibliotekos lobynus Kakė Makė vaikus patikino, kad knygelės, kaip ir žmonės naktimis miega, jog jos nesipyksta tarpusavyje, jei kuris nors skaitytojas dažniau vieną ar kitą knygelę kviečiasi pas save į svečius. Paaiškėjo, jog knygelės labiausiai nemėgsta purvo, drėgmės ir netvarkingų skaitytojų, kurie knygeles supurvina ar net suplėšo, nes kas gi po to norės eiti į svečius su purvinais ar suplyšusiais rūbeliais?

Pakvietusi vaikučius bei jų tėvelius tapti bibliotekos skaitytojais išdykėlė Kakė pakvietė mažuosius į skaityklą, kur visi patogiai įsitaisę klausėsi smagių ir nuotaikingų jos istorijų. Vaikai irgi neliko skolingi. Jie susirinkusiems pademonstravo savo koncertinę programėlę su sportiniais akrobatiniais elementais. Tiek vaikai, tiek ir jų tėveliai mielai dalyvavo stovėjimo ant vienos kojos varžytuvėse, o viena mergaitė gražia dzūkiška šnekta paporino Marcinkonyse užrašytą smagią istoriją apie kumelės kiaušinį. Ir nors daugelio akyse atsispindėjo nuostaba, ar tik mažoji skaitytoja ko nors nesupainiojo, mergaitės paporinta istorija kaip mat visiems pakėlė nuotaiką. Gaila, kad mūsų ekspertas iš Marcinkonių tuo metu namuose jau kirto sočius naktipiečius ir negalėjo tinkamai įvertinti sekamos istorijos autentiškumo. Susitikimo pabaigoje Kakė Makė padovanojo vaikučiams savo firminius skirtukus ir pakvietė progai pasitaikius vėl apsilankyti bibliotekoje, kurioje jie visuomet mielai laukiami.

Tiesa, vos nepamiršau paminėti Netvarkos nykštuko, kurio vaikučiai iškart pasigedo vos tik peržengė bibliotekos slenkstį. Ir nors jo draugė Kakė Makė mažiesiems aiškino, jog pastarasis miega kažkur tai užlindęs už lentynų, tiesa tokia, jog vaikučių viešnagės metu jis smagiai sau jodinėjo po Jaunimo parką ant Pepės Ilgakojinės arklio, kurį pastaroji pamiršo pasiimti po vos prieš kelias dienas atšvęsto savo gimtadienio. Ir nenuostabu! Juk ne paslaptis, jog per tuos audringus gimtadienius oi kiek daug keistų dalykėlių nutinka…

Arnoldas Šatrauskas
Nuotr. autoriaus

P. S. Paspaudę šią nuorodą dzūkiškai perskaitysite visus taip pralinksminusią istoriją „Kumelės kiaušinis“
http://www.sakalai.lt/dzukiskai/marcinkoniu-pasakojimai