Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Judėk, kad gyventum sveikas“

Spausdinti

„Knyga – geriausias išmintingo žmogaus draugas“ (Robin Sharma). Labai džiaugiuosi, kad mokiniai noriai skaito įvairias knygas, bet reikia nepamiršti, kad ir skaitant įdomią knygą nuolat reikia daryti pertraukėles, nes žmogaus organizme viskas tampriai susiję. Judėjimas – tai ne tik raumenų darbas, mankštinantis dalyvauja visos nervų sistemos grandys, jutimo organai, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemos, vidaus sekrecijos liaukos, šalinimo organai. Vaikystėje, kai visi organai yra augimo ir brendimo stadijoje, jei vaikas reguliariai mankštinasi, auga stipresnis ir sveikesnis ir ateityje turi galimybę išvengti daugybės susirgimų. „Bet labai svarbu, kad ir užaugęs nepamirštų judėjimo naudos“, – sakė vyresn. bibliotekininkė J. Vaičiulienė, sukvietusi į popietę „Judėk, kad gyventum sveikas“.

Kad mokiniai geriau suprastų judėjimo naudą ir išbandytų įvairius judrumo pratimus į pagalbą buvo pakviesta kūno kultūros vyresn. mokytoja S. Bakšytė-Ribinskienė. Mokytoja pristatė įvairius pasaulyje atliktus tyrimus, kurie parodo, kaip judėjimas veikia žmonių fizinę ir psichinę sveikatą ir pabrėžė, kad Nyderlandų mokslininkai nustatė, jog tai, kaip vaikai įsisavina žinias mokykloje, susiję su fiziniu aktyvumu. O tyrimai rodo, kad dauguma Lietuvos mokinių nėra pakankamai fiziškai aktyvūs ir tai neigiamai veikia jų augimą ir vystymąsi. Mokslininkai, tyrę Lietuvos vaikų fizinį aktyvumą, teigia, kad jis turi ryškias tendencijas mažėti. Atlikti tyrimai rodo, kad daugiau nei 20 proc. Lietuvos berniukų ir daugiau nei 40 proc. Lietuvos mergaičių yra nepakankamai fiziškai aktyvūs, be to, šis procentas kasmet vis didėja.

Todėl svarbiausia – ugdyti poreikį būti fiziškai aktyvesniems ir siekti, kad tai taptų neatskiriama kasdienio gyvenimo dalimi. O kad mokiniai pajaustų ir judėjimo džiaugsmą, mokytoja pasiūlė išbandyti įvairias aktyvumo formas.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė